Dış ticaret haddi tarihi düşük seviyede
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret haddi Ekim ayında 79,2 ile endeks tarihinin en düşük seviyesini gördü. Dış ticaret haddi tarihi düşük seviyede
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dış ticaret haddi Ekim ayında 79,2 ile endeks tarihinin en düşük seviyesini gördü. Dış ticaret haddi tarihi düşük seviyede
Dış ticaret haddi tarihi düşük seviyede
Dış ticaret haddindeki Türkiye aleyhine tablo Ekim ayında derinleşti. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan dış ticaret haddi Ekim’de 79,2 oldu.
Dış ticaret haddinin 100’ün üzerinde bulunması; dış ticarete konu malların baz yılına göre pahalıya satılıp, ucuza satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir duruma işaret ederken tersi durum ülke aleyhinde bir tabloya işaret ediyor.
İhracat birim değer endeksi yüzde 12,0 arttı
İhracat birim değer endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 arttı.
Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 19,6, yakıtlarda yüzde 100,3 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 10,1 arttı.
İhracat miktar endeksi yüzde 7,3 arttı
İhracat miktar endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 arttı.
Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,8, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 10,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 8,6 artarken, yakıtlarda yüzde 8,8 azaldı.
İthalat birim değer endeksi yüzde 39 arttı
İthalat birim değer endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39 arttı.
Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 23,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 53,9, yakıtlarda yüzde 184,0 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 18,7 arttı.
İthalat miktar endeksi yüzde 18,8 azaldı
İthalat miktar endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,8 azaldı.
Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,9 artarken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 17,5, yakıtlarda yüzde 8,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 14,4 azaldı. (bloomberght)