Faiz İndirimi BİST 100 Endeksine Nasıl Yansır? Kuveyt Türk Duyurdu!
Faiz indirimi BİST 100 endeksine nasıl yansır? Kuveyt Türk duyurdu! Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik değerlendirme yapıldı.

Yayınlama Tarihi: 25.07.2025 09:15
—
Son Güncelleme: 25.07.2025 09:15
Aracı kurumlardan olan Kuveyt Türk Yatırım, Türkiye Cumhuriyeri Merkez Bankası (TCMB) tarafından duyurulan 2025 yılı Temmuz ayı faiz kararını değerlendirdi.
Kuveyt Türk Yatırım, önemüzdeki süreçlere ilişkin beklentilerini de paylaştı.
Kuveyt Türk Yatırım, önemüzdeki süreçlere ilişkin beklentilerini de paylaştı.
-
"Merkez Bankası politika faizini beklentilerimiz paralelinde 300 baz puan indirerek %43’e indirdi."
- "Merkez Bankası Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 300 baz puan düşürerek %43 seviyesine çekti."
- "Ayrıca kurul gecelik borç verme faiz oranını %49’dan %46’ya, borçlanma faiz oranını ise 300 baz puanlık indirimle %41,5’e çekti."
- "Yapılan faiz indirimi, Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak tahminimize paralel gerçekleşirken, piyasa beklentilerinin ise yaklaşık 50 baz puan üzerinde duyuruldu.."
- "Karar metninde fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikasının devam ettirileceği, politika adımlarının enflasyon gerçekleşmeleri ve öngörülene göre ihtiyatlı bir yaklaşımla belirleneceğini duyurdu."
- "Diğer taraftan, kredi ve mevduat piyasalarındaki olası sapmalara karşı makroihtiyati önlemler alınabileceği, likidite koşullarının ise etkin araçlarla yönetilmeyi sürdüreceğii aktarıldı."
- "Kurulun nihai hedefinin, orta vadede enflasyonu %5 düzeyine indirmek olduğu ve kararların şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir kapsamda alınacağı belirtildi."

Merkez Bankası'ndan Temkinli Duruşun Devam Edeceği Mesajı!
- "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının halen dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmayı sürdüğününün altı çizilerek para politikasında temkinli duruşun devam edebileceği mesajı verildi."
- "Kurul, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir bozulma beklenmesi durumunda tüm para politikası araçlarının kararlılıkla devreye alınacağını ifade ederken, politika adımlarının büyüklüğünün enflasyon görünümüne göre toplantı bazlı olarak belirleneceği aktarıldıi."
- "Öte yandan kredi- mevduat piyasalarındaki dengesizliklere karşı ilave makroihtiyati tedbirlerin gündeme gelebileceği, likidite koşullarının ise yakından izlenerek gerektiğinde müdahale edileceği mesajı verildi."
- "Özetle; karar metninde, haziranda enflasyonun yatay seyrettiği, temmuz ayında ise geçici etkilerle artış gösterebileceği ifade edilirken; iç talepteki dengelenmenin ve Türk lirasındaki reel değerlenmenin dezenflasyonist süreci desteklediğinin altı çizildi."
- "Buna karşılık, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının halen risk oluşturduğu belirtilse de, geçtiğimizi toplantılara oranla şahin tondaki ifadelerin bir miktar yumuşayarak güvercin tonda mesajlara kaydığı öne çıktı."
- "Kurul, dezenflasyonun gerektirdiği ölçüde sıkılığı sağlayacak adımların toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşım ile belirleneceğini, gerekirse tüm para politikası araçlarının devreye alınacağını aktardı."
Kuveyt Türk Yatırım Yıl Sonu Enflasyon ve Faiz Beklentisi
- "Gelecek dönemde, Merkez Bankası'nın Temmuz ayı itibarıyla faiz indirim döngüsüne başlamış olması ile beraber ortalama fonlama maliyeti ve TLREF’in seyri, likidite koşullarındaki gelişmeler, rezerv dinamikleri ve jeopolitik riskler yakından takip edilecektir."
- "Karar metninde dezenflasyonist sürecin desteklendiği vurgulanırken, enflasyon görünümüne bağlı olarak para politikası mesajlarının şekillenmeye devam edeceği ve gerekirse tüm araçların devreye alınacağı ifade edildi."
- "2025 yıl sonu tahminlerimize göre TÜFE’nin %30,2 ve 1 hafta vadeli repo faiz oranının (politika faizi) %35 olarak gerçekleşeceğini bekliyoruz."
- "Piyasa açısından faiz indirim kararının olumlu algılandığını düşünüyoruz. Bu doğrultuda, BIST 100 endeksinde bankacılık sektörü öncülüğünde yükselişin sürebileceğini ve teknik görünümde 10.400 seviyesinin ana destek konumunda takip edilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz."