Piyasalardaki sert düşüş sonrası bugün neler bekleniyor?

Piyasaların gündeminin odağındaki Fed’in ocak ayı toplantısı, beklentiler doğrultusunda geçti. Fed, politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bıraktı ve varlık alımıyla ilgili sözlü yönlendirmesinde değişikliğe gitmedi. Ekonomik faaliyet ve istihdamın toparlanma hızının son aylarda yavaşladığını belirten Fed, ekonominin gidişatının aşılamadaki ilerleme de dahil olmak üzere büyük ölçüde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının seyrine bağlı olacağını yineledi.

piyasalardaki sert düşüş sonrası bugün neler bekleniyor?
Google News

Fed Başkanı Jerome Powell ise bazı gelişmelerin bu yılın ilerleyen dönemlerinde daha iyi bir görünüme işaret ettiğini aktararak, istihdam ve enflasyon hedefleri sağlanana kadar para politikasının destekleyici duruşunu sürdüreceklerini ifade etti. Ekonominin istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmasının önünde uzun bir yol olduğuna işaret eden Powell, “Önemli bir ilerleme elde edilmesi muhtemelen biraz zaman alacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in beklentiler dahilinde faizler ve para politikasında değişikliğe gitmemesine karşın Kovid-19 salgınında artan vaka sayıları, aşı tedarikinde yaşanan sorunlar, salgının ekonomiye etkileri konusunda devam eden endişeler ve açıklanan bazı şirket karlılıklarının beklentilerin altında kalması, pay piyasalarında satıcılı seyrin güçlenmesine neden oldu.

Dow Jones endeksi, Boeing’in rekor zarar açıklamasının ardından hisselerinin yüzde 3,97 değer kaybetmesinin de etkisiyle yüzde 2,05 geriledi ve 28 Ekim 2020’den beri en hızlı günlük düşüşünü kaydetti. S&P 500 endeksi yüzde 2,57 ve Nasdaq endeksi de yüzde 2,61 azalışla günü tamamladı.

Avrupa tarafında, aşılama konusunda yaşanan sorunlar ve artan vaka sayıları nedeniyle sıkılaştırılan tedbirler gündemin odağındaki yerini koruyor. AB Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, dün yaptığı açıklamada, AstraZeneca ile görüşmelerin devam ettiğini ancak halen bir anlaşmaya varılamadığını bildirdi.

Söz konusu gelişmelerle dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,81, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,16 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,30 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda seçenekleri değerlendirdiği konusundaki kulis haberlerle dün yüzde 0,51 gerileyerek 1,21’in altına indi.

ABD ve Avrupa pay piyasalarındaki negatif seyir, Asya borsaları ile yeni güne de taşındı. Açıklanan verilere göre, Japonya’da perakende satışların aralıkta yıllık yüzde 0,3 gerilemesinin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 1,4, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,3 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,6 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün küresel risk iştahındaki azalma ve tetiklenen stop-loss (zarar kes) satışlarıyla yüzde 4,5 değer kaybeden BIST 100 endeksi, böylece 6 Ağustos 2020’den bu yana en sert günlük düşüşünü kaydetti. Dün yüzde 0,9 artışla 7,4147’den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,4220 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB‘nin açıklayacağı yılın ilk Enflasyon Raporu, yurt dışında ise ABD’de büyüme, Almanya’da enflasyon ve Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini bildirdi.

Küresel ölçekte Kovid-19 salgını ve aşılama çalışmaları ile ilgili haberlerin gündemin odağındaki yerini koruduğunu belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.430 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ocak ayı ekonomik güven endeksi

10.00 Türkiye, aralık ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi

10.30 Türkiye, TCMB’nin ocak ayı Enflasyon Raporu

13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı tüketici güven endeksi

14.00 Türkiye, TCMB’nin Para Politikası Kurulu toplantı özeti

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

16.00 Almanya, ocak ayı öncü Tüketici Fiyat Endeksi

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.30 ABD, 4. çeyrek GSYH

16.30 ABD, aralık ayı dış ticaret dengesi

18.00 ABD, aralık ayı yeni konut satışları

Aşı Savaşları; Piyasalara Sell-Off Getirdi!

Küresel tarafta, dünkü işlem gününde; AstraZeneca ve AB arasında ortaya çıkan aşı tedariki anlaşmazlığı, şirketin görüşmelerden çekildiğine dair haber akışları ile pik yaptı ve borsalarda tam anlamıyla bir sell-off(portföy boşaltma) yaşandı. Keza, Pfizer-Biontech gibi diğer önemli tedarikçinin de teslimatları geciktirebileceğine dair açıklama da; Sanofi’nin bu şirkete destek olacağına dair gelen açıklamaya karşın, kırılganlaşan piyasalarda etkili oldu. Yine; AB’nin sınır kontrollerini artıracağı ve uçuşları daha da sınırlayacağına yönelik haber akışları da; İskoçya Bağımsızlık Referandumu, Portekiz borç krizi ve İtalya hükumet belirsizliği gibi konular ve Almanya hükumetinin büyüme tahmininde yaptığı aşağı yönlü revize ile birlikte; resesyon endişelerini tetikleyerek piyasaları vurdu.

Borsalarda yaşanan sert satışlar sonrasında; VIX/S&P500 Volatilite Endeksi, 37 seviyesinin üzerine çıkarken; emtialar ve ABD Doları’nın karşısındaki para birimleri de “sell-off”tan olumsuz etkilendi. Dünkü önemli ekonomik veride; ABD’nin Dayanıklı Mal Siparişleri, Aralık ayında beklentilerin hayli altında artış gösterirken, Çekirdek datada ise; tahminlerin kısmen üzerinde gerçekleşme görüldü.

Akşam saatlerinde bir umut olarak; FED’in FOMC kararları takip edilirken, açıklanan kararlarda; faiz oranları(%0.00-0.25) ve varlık alım programı(en az 120 Milyar SD) beklenildiği gibi sabit bırakıldı. Ekonominin izleyeceği patikanın Covid-19 Pandemisinin durumuna bağlı olduğunun yinelendiği karar metninde, ayrıca; destekleyici politikanın enflasyonunun yüzde 2 seviyesinin bir miktar üzerine çıkana kadar devam ettirileceği vurgulandı. Para piyasalarının düzgün çalışması için 1 ay vadeli düzenli repo ihalelerinin yapılacağının da belirtildiği karar metninde; riskler gelişirse politika ayarlaması yapılmasına hazır olunduğu da deklare edildi. Toparlanmanın hızının son aylarda ılımlı hâl aldığına ve ekonomik aktivitenin halâ Pandemi öncesindeki seviyenin altında olduğuna dem vuran Başkan Powell da: reel işsizlik oranının yüzde 10’a yakın(son resmi data yüzde 6.7 idi) olduğunu ve istihdam ile fiyat istikrarı hedefleri yakalanana kadar destekleyici para politikasının devam ettirileceğini belirtti. Yeni işlem gününde de; dün akşamki FED/FOMC kararları ve FED Başkanı Powell’ın söylemlerinin yankıları, Davos Zirvesi’nden gelecek mesajlar ile birlikte takibimizde olacak.

Önemli şirket finansalları, ABD teşvik paketi, küresel aşı tedariki karmaşası(ki dün akşam AB ve AstraZeneca arasındaki toplantıdan da uzlaşı çıkmadı), Covid-19 Pandemisi ve bu kapsamda yürütülen karantina tedbirlerinin durumu ve İtalyan hükumetine dair gelişmeler(ki bugün ve yarın, Cumhurbaşkanı Mattarella parti liderleri ile görüşmelerde bulunacak) ve Ticaret Savaşları gibi önemli konulara dair gelebilecek haber akışları da önem arz edecekken, ekonomik takvimde açıklanacak olan; ABD Yeni Konut Satışları, İşsizlik Maaşı Başvuruları ve 2020/4.Çeyrek büyüme oranı gibi önemli veriler ile de piyasalarda oynaklıklar görebiliriz.

Küresel Risk Alma İştahındaki Sert Daralma; TL Varlıklarını da Vurdu, Bugün Dikkatler; Senenin İlk Enflasyon Raporunda da Olacak!

Yurtiçinde de, dünkü işlem gününde; küresel risk alma iştahındaki hızlı daralma kapsamında TL varlıkları fazlasıyla baskı yedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın: yapısal reformlar ve kademeleri normalleşme konusundaki açıklamaları, AB ve Yunanistan ile sağlanan stabil ilişkiler ile birlikte ileriye dönük olarak pozitiflik içerse de, küresel çapta ortaya çıkan sell-off; özellikle de borsa tarafında kendisini ser bir şekilde hissettirdi. Yurtiçinde yeni işlem gününde de, TL varlıkları açısından; iç ve dış taraftan önemli konulara dair gelecek haber akışlarını dikkatle izleyeceğiz. Ayrıca, TCMB Başkanı Naci Ağbal liderlerinde ilk kez yapılacak olan 2021 yılının ilk enflasyon raporu sunumu ile de TL varlıklarında volatil işlemler ortaya çıkabilir.

XU100(Bist100)

Dünkü işlem gününe; sadece 0.04 puanlık düşüşle yatay başlayan endekste, gün içerisinde küresel cepheden gelen olumsuz haber akışlarının risk alma iştahına olumsuz etki etmesiyle; 1467 seviyesine kadar sert geri çekilme oluştu ve bu seviyeden de kapanış gördük.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<