3 Milyar Liralık Sahte Fatura Tespit Edildi! 4.500 Mükellef İncelemeye Alındı!
Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürüttüğü denetimlerde 3 milyar liralık sahte fatura tespit etti. Detaylar haberin devamında...
Maliye Bakanlığı'ndan 3 Milyar Liralık Sahte Faturaya Büyük Operasyon
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığına yönelik mücadele çalışmalarını yoğunlaştırarak, 3 milyar liralık sahte fatura tespit etti.
Özellikle büyük mükelleflerin incelemeye alındığı bu çalışmada, sahte fatura kullanımını önlemek amacıyla 4 bin 500 mükellefin denetimleri derinleştirildi.
Vergi Kaçakçılığıyla Mücadelede Yeni Dönem
Vergi Denetim Kurulu, sahte fatura düzenleyicileri ve kullanıcılarına odaklanan yeni bir mücadele stratejisi başlattı.
Bu strateji kapsamında, muhasebe işlemlerini gerçekleştiren bazı meslek mensuplarının da sürece dahil oldukları ve sahte fatura düzenleyici ya da kullanıcısı olan mükelleflerle yoğun bir ilişki içinde oldukları belirlendi.
Denetim sonuçlarına göre, serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından organize bir şekilde yönetilen 100'e yakın şirketin, 2 bin 500 mükellefe sahte fatura sağladığı belirlendi.
Risk Kriterleri Yeniden Belirlenecek
Bakanlık, sahte fatura kullanımını engellemek amacıyla meslek mensupları için risk kriterlerini yeniden tanımlıyor.
Özellikle yapay zeka teknolojilerinden yararlanılarak, bu suç fiillerini işleyen kişi ve organizasyonlar daha yakından takip edilecek.
İlk aşamada, sahte belge düzenleme riski yüksek olduğu belirlenen 4 bin 500 büyük mükellef izaha davet edildi.
Bu davete icabet etmeyenler hakkında vergi kaçakçılığı suçu kapsamında işlem yapılması planlanıyor.
Bakan Şimşek'ten Önemli Açıklamalar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sahte fatura ve vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlattıklarını duyurdu.
Bakan Şimşek, "Dünya genelindeki örneklerde olduğu gibi biz de sahte belge düzenleyenlerin tespiti ve cezalandırılması için yeni mücadele tekniklerini devreye alıyoruz" dedi.
Özellikle sahte fatura organizasyonlarını kuran, yöneten ve bu süreçten menfaat sağlayan kişilerin genellikle muhasebe ve hukuk bilgisi olan kişiler olduğuna dikkat çeken Şimşek, bu suçların ortaya çıkarılmasını önlemek için birden fazla şirketin dahil olduğu karmaşık organizasyonlar kurulduğunu belirtti.
Bakan, ayrıca sahte fatura düzenleyicilerinin genellikle e-arşiv fatura kullandığını ve bu kişilerin takibi için geniş çaplı bir izleme faaliyeti yürütüldüğünü ekledi.
Vergi Denetim Kurulu bünyesinde sahte fatura organizasyonlarıyla mücadele etmek amacıyla özel bir ekip kurduklarını söyleyen Şimşek, emniyet ve jandarma birimleriyle işbirliği yaparak bu mücadelenin teknik altyapısının da güçlendirileceğini ifade etti.
Yapay Zeka ve Yeni Düzenlemeler Yolda
Vergi kaçakçılığı ile daha etkin mücadele için yapay zeka teknolojilerinin kullanılacağını belirten Şimşek, aynı zamanda vergi müfettişlerine yeni inceleme ve soruşturma yetkileri verilmesinin de gündemde olduğunu açıkladı.
"Vergi adaletini sağlamakta ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede taviz vermiyoruz" diyen Bakan Şimşek, sahte fatura kullanımının tespit edilmesi ve kaçakçılık fiillerinin cezalandırılması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.