Atatürk’ün kurduğu Ulus Gazetesi’nin sahibi M.Oktay Çetinel hayatını kaybetti.

atatürk’ün kurduğu ulus gazetesi’nin sahibi m.oktay çetinel hayatını kaybetti.
Google News

Para Ajansı Özel Haber

M.Kemal Atatürk tarafından kurdurulan ve ilk yazılarını bizzat Atatürk’ün kaleme aldığı, Ulus Gazetesinin sahibi Oktay Çetinel kalp krizi geçirerek vefat etti. Ankaralı iş adamının gazetenin kapanmasını önlemek adına gazeteyi satın aldığı ifade ediliyor.

Oktay Çetinel bir dönem borsada As Menkul Değerler A.Ş adlı şirketin de sahibiydi. Kendisi ile beraber çalışan borsacı Ali Aydemir, Ulus gazetesinin satın alınması sürecini şöyle anlattı. ”Oktay bey bana dedi ki, duydum ki Ulus gazetesi kapatılıyormuş, ilk yazısını Atatürk’ün yazdığı ve Kurtuluş savaşında çok katkısı olan bu gazetenin kapanmasına gönlüm razı olmadı, satın aldım.”

Ulus Gazetesi’nin hikayesi ise şöyle, Heyet-i Temsiliye, Sivas’tan ayrılıp Ankara’ya geldikten sonra, mücadelenin durumu hakkında halkı ve dış dünyayı bilgilendirmek, milli mücadele lehinde propaganda yapmak için Ankara’da yeni bir gazetenin çıkarılmasına karar verdi. Gazetenin adı; Sivas’taki İrade-i Milliye‘yi çağrıştırdığı için “Hakimiyet-i Milliye“Ulusun Egemenliği “ olarak belirlendi.

Haftada iki gün ve dört sayfalık olarak çıkarılmaya başlayan gazetenin ilk sayıları, Ankara Valiliği’nin alt katındaki Vilayet Matbaası’nda basıldı. Vilayet Matbaasının bütün makineleri ve çalışanları Hakimiyet-i Milliye‘ye devredilmişti.

Yazıların yayınlanması ve dağıtılması ile Heyet-i Temsiliye üyesi Hakkı Behiç Bey ilgilenmekteydi. Mustafa Kemal kendi düşüncelerini Hakkı Behiç’e not ettirmekte; diğer yazıları da tek tek incelemekteydi. Yazıların altına Mustafa Kemal’in imzası konmuyordu; bazı yazıların altına yıldız konmuştur; bu yazıların Mustafa Kemal’in kaleme aldığı veya not ettirdiği yazılar olduğu düşünülür.

Gazete, 28 Kasım 1934’ten itibaren[3]Ulus adını aldı; CHP’nin izlediği tek parti politikasının sözcüsü oldu[3] 14-15 Aralık 1953’te Demokrat Parti’nin çıkardığı bir kanun doğrultusunda Cumhuriyet Halk Partisi‘nin mallarıyla birlikte Ulus matbaası, binası ve tesisleri de hazineye devredildiğinden gazete kapandı. 10 Haziran 1955’te tekrar yayın hayatına dönebildi

Gazete, 1983 yılında Günaydın gazetesinin sahibi olduğu Haldun Simavi tarafından satın almasıyla birlikte Ulus adıyla yeniden yayına başladı. 1988 yılında Günaydın ve Tan (gazete) gazetesi ile birlikte Asil Nadir satın aldı. Fakat birkaç yıl sonra kapandı. 2008 itibariye gerçek adına geri dönmüş Ulus adıyla yayınlarını sürdürmeye başlamıştır. Bugün de aynı isimle yayın hayatına devam etmektedir. Bugün için haftalık baskı yapan gazete, günlük baskı çalışmalarına devam etmektedir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<