Borsa İstanbul’dan KRGYO hisse işlemlerindeki bu yatırımcı için tedbir kararı!

Borsa İstanbul tarafından Körfez Gayrimenkul paylarındaki işlemleri dolayısıyla bir yatırımcı hakkında tedbir kararı uygulandığı duyuruldu

borsa i̇stanbul’dan krgyo hisse işlemlerindeki bu yatırımcı için tedbir kararı!
Google News

Yatırımcı tedbir kararı detaylarına göre Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

Borsa İstanbul A.Ş. Piyasalarında Uygulanacak Gözetim Tedbirleri Yönergesi’nin 5. Maddesi çerçevesinde, Körfez Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (KRGYO) payının piyasasında Yönerge’nin 6. maddesinde belirtilen emir ve işlemleri nedeniyle aşağıda adı belirtilen yatırımcı hakkında Borsamız Pay Piyasası’ndaki emir ve işlemlerine yönelik olarak 12/11/2021 tarihinden itibaren 1 ay süreyle “Açığa Satış ve Kredili İşlem Yasağı”, “Brüt Takas” ve “İnternetten Emir İletilmesinin Kısıtlanması” önleyici tedbirleri uygulanacaktır.

Yatırımcı Adı ve Soyadı MKK Sicil Numarası
Oğuzhan YILDIZ 34810126

Tedbirin uygulanacağı son tarih 10/12/2021’dir.

Brüt takas nedir?

Brüt takas, SPK tarafından belirli kriterlere göre seçilen bazı hisse senetlerinin takas işlemlerine yönelik olarak yapılan farklı bir uygulamayı ifade eder. SPK’nın, Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. ile işbirliğiyle yürüttüğü, yatırımcıları korumaya yönelik çalışmaları kapsamında başlattığı Brüt Takas uygulaması, bir çeşit tedbir niteliğindedir. Buna göre SPK, gerekli gördüğü durumlarda Borsa İstanbul’da (BİST) işlem gören bazı hisse senetlerini belirli veya belirsiz süreli olarak brüt takas uygulamasına dahil etmektedir. Brüt takas kavramı ve brüt takasın nasıl uygulandığı bir çok yatırımcı tarafından net olarak bilinmemektedir.

Netleştirme işleminin kaldırılması olarak da adlandırılan brüt takas işlemi esas olarak, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.(Takasbank) tarafından gerçekleştirilen, aracı kurumların, gün içindeki her iki seansta yaptığı alım satımların takas süreci ile ilgilidir. SPK’nın brüt takasa aldığı hisse senetlerinin, takas ve alım/ satım işlemleri brüt takas kapsamında olmayan hisse senetlerine göre bazı farklılıklar gösterir. SPK, piyasanın oluşmasını etkilemeyen bazı hisse senetlerini brüt takas uygulamasına dahil ederek bu hisselerde oluşabilecek spekülatif fiyat ve miktar hareketlerini önlemek amacıyla takas ve alım/satım işlemlerine bazı kısıtlar getirmektedir.

  • Hisse senetleri sadece SPK tarafından brüt takas kapsamına alınabilir veya bu kapsamdan çıkarılabilir. Hisselerin brüt takasta tutulma süresi de yine SPK tarafından belirlenir.
  • Brüt takasta olan hisse senetleri internet üzerinden alım/satım emir girişine kapatılır. Şahsen veya telefon aracılığıyla emir girişi yapılabilir.
  • Brüt takasa alınan hisse sentelerinde aynı gün (günlük) alım satım işlemi yapılamaz.
  • Brüt takas kapsamında bulunan hisseleri satın alırken toplam bedel ancak nakit olarak ödenebilir, kredili satın alma işlemi yapılamaz.

Yukarıda açıklanan brüt takas kısıtlarına tabi olmak istemeyen yatırımcıların hisse senedi satın almadan önce hisse senedinin brüt takas kapsamında olup olmadığını araştırmaları önemlidir.

Görüldüğü gibi brüt takas uygulaması, hisselerin takas işlemleri ile ilgilidir, yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek veya yatırım yapmalarını engelleyecek sonuçlar doğurmaz.

AÇIĞA SATIŞ NEDİR?

Bir hisse senedini açığa satmak aslında sahip olmadığınız ama siz satış işlemini yaptıktan sonra fiyatının düşmesini beklediğiniz hisse senedini satmak anlamına gelir.

Gerçekte sahip olunmayan fakat satışı gerçekleştikten sonra düşmesi beklenen hisse senedini satmak anlamına gelen açığa satış işlemi, satışa ilişkin takas yükümlülüğünün ödünç alınan sermaye piyasası araçları ile yerine getirilmesi olarak da gerçekleştirilebilir.

AÇIĞA SATIŞ YASAĞI TEDBİRİ NEDİR?

Bir borsanın açığa satış yasağı getirmesi ise yasağın uygulandığı firmanın yukarıda detaylarıyla anlattığımız açığa satış işlemlerini belirli bir süre yapmasına getirilen kısıtlamadır.

Kredili İşlem Yasağı Nedir? Hisseyi Nasıl Etkiler?

2021 yılında borsa yatırımcılarının büyük kazanç elde etmesinden sonra Borsa İstanbul’a olan ilgi sürekli artıyor. Farklı yatırım araçlarındaki yatırımlarını borsaya aktaran kişiler, kazançlarını katlamak istiyor. Bu süreçte brüt, açığa satış, kredili işlem gibi birçok teknik kelime ile karşılaşan yatırımcılar; bilgilenmek için araştırma yapıyor. Yazımızda bu teknik kavramlardan birisi olan kredili işlem yasağı tanımlaması yapacağız ve hisseye olan etkilerini irdeleyeceğiz.

Kredili İşlem Yasağı Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu, hisse senetlerinde büyük değişimler oluşmasını önlemek ve bunu belirli bir seviyede tutabilmek amacıyla, gerekli gördüğü durumlarda, bazı hisselerde kredili işlemin yapılmasını engellemektedir. Buna kredili işlem yasağı denmektedir.

Kredili işlem yasağına konu olan hisselerde yatırımcılar, sadece portföylerinde bulunan nakit kadar alım emri verebilmektedir. Bu hissenin işleme kapatılması olarak düşünülmemelidir çünkü hisse normal işleme devam etmektedir. Sadece herkes kendi parası kadar talep gönderebilmektedir. Yani “ne kadar köfte o kadar ekmek” hesabı devreye girmektedir.

Bu karar sürekli şekilde uygulanan bir durum değildir. SPK’nın volatilite eksenli aldığı bir karardır. Hisse senedindeki hareketliliği durdurmak, onu sakinleştirmek, özellikle küçük yatırımcıyı korumak için alınmış önlemlerden birisi olarak düşünülmelidir.

Kredili İşlem Yasağı Hisseyi Nasıl Etkiler?

Öncelikle kredili işlem, hisseler için olumlu bir şeydir. Çünkü yatırımcı kurumlar, kredili işlemler vasıtasıyla birçok hisse senedine girip çıkmakta ve hisse senetlerinde büyük hareketler yaşanmaktadır. Kredili işlem yasağı kararından sonra sadece hesabında nakit parası olanlar ilgili hisse senedini alabilmektedir. Ancak kredili işlemlerle yukarı çekilen hisseler küçük yatırımcılara satılarak elden çıkarıldığından ve hisse senedi düşüşe geçtiğinden dikkatli olmayan yatırımcıları da zarara uğratabilmektedir.

  • Kredili işlem yasağından sonra öncelikle hisse senetlerinde durgunluk olması beklenir. Çünkü yatırım kuruluşları bu hisselerde kredili işlem yapamadığından istediği gibi at koşturamayacaktır. Hisse senedinin hızlı düşüşü ya da yükselişi varsa bu dizginlenecek ve hisse senedi normal seviyesine gelecektir.
  • Kredili işlem yasağı, yatırımcılar nezdinden olumlu karşılanmaktadır. Özellikle sert düşüş yaşanan hisselerde SPK’nın bu kararı alması borsa forumlarında mutluluğa sebep olmaktadır. Bazen bu karar sonrası küçük yatırımcıların hisseye olan ilgisi daha çok artmakta ve onlara güven gelmektedir. Bu da hisse senedinde pozitif bir etki doğurmaktadır.
  • Kredili işlem yasağının son günlerine doğru, ilk günlerdeki panik havası görülebilmekte ve beklenti düşebilmektedir. Bu durumda bu yasağın bitmesine yakın hisse senetlerinde düşüş görülmesi normaldir. Çünkü küçük yatırımcı, balinalara yem olmamak için hisse senedinden kaçabilmektedir. Bu hususlar her hisse senedinde farklı seyrettiğinden şirkete ve güncel gelişmelere bağlı olarak yeniden analiz etmek daha isabetlidir.

Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi https://paraajansi.com.tr/

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<