Borsanın Otomotiv Şirketine Bankadan AL Tavsiyesi Geldi

Borsanın Otomotiv Şirketine Bankadan AL Tavsiyesi Geldi. Borsanın otomotiv devi Tofaş Otomotiv TOASO için Şeker Yatırım AL tavsiyesi verdi.

Şirket, Sermaye Artırımı İçin SPK’ya Başvurdu
Google News
Borsanın Otomotiv Şirketine Bankadan AL Tavsiyesi Geldi. Borsanın otomotiv devi Tofaş Otomotiv TOASO için Şeker Yatırım AL tavsiyesi verdi.

Şeker Yatırım TOASO hisseine 284,70 Lira hedef fiyat tespit etti. Bu hedef doğrultusunda hissede beklenen kazanç potansiyeli %32 oldu.



Şeker Yatırım TOASO raporu:

Tofaş, enflasyon muhasebesi (TMS-29 etkisi) uygulanmış finansallarına göre RT konsensüs ortalama net kar beklentisi olan 1.023mn TL’nin ve bizim beklentimiz olan 1.224mn TL net kar beklentisinin üzerinde 1.751mn TL net kar elde etmiştir (2Ç24: 1.738mn TL). Düşük kapasite kullanımının getirdiği maliyet baskısı, yükselen faaliyet giderleri ve esas faaliyetlerden kur farkı giderlerindeki artış net karı baskılarken geçen senenin aynı dönemine göre parasal pozisyon kazancı yazılması, net finansman gelirlerindeki artış ve Stellantis birleşmesi sonrası operasyonel performansta iyileşme, Şirket’in bu çeyrekte net kar açıklamasında etkili olmuştur.

Satış gelirleri açısından Şirket, 2Ç24’e göre TMS-29 etkisi dâhil yıllık %116,4’lük yükselişle 69.440mn TL net satış geliri elde etmiştir (2Ç24: 32.096mn TL) (RT Ort.: 65.581mn TL, Şeker: 65.952mn TL). Şirket’in 2Ç25’te yurt içi satış adetleri, K0 Scudo satışlarının pozitif etkisi ve Stellantis birleşmesinin güçlü etkisi ile 2Ç25’te 71.996 adet (2Ç24: 32.628 adet, yıllık %120,7) olarak gerçekleşmiştir. İhracat satış adetleri ise 2Ç25’te 10.913 adete (2Ç24: 9.231 adet, yıllık %18,2) yükselmiştir. FAVÖK rakamı TMS-29 etkisi dâhil yıllık %34’lük düşüş göstererek 2.420mn TL olarak gerçekleşmiştir (2Ç24: 3.673mn TL) (Şeker Y.: 2.473mn TL, RT Ort.: 2.532mn TL). FAVÖK marjı ise yıllık 8,0 y.p. düşerek 2Ç24’teki %11,4’ten 2Ç25’teki %3,5’e gerilemiştir. Şirket’in net borcu ise 6.4 milyar TL’lik temettü ödemesi ve Stellantis birleşmesinden kaynaklı artış göstererek 19.866mn TL’ye yükselmiştir.

2025 yılı beklentileri: Tofaş, 2025 yılı beklentilerini revize etmiştir. Buna göre Şirket, 2025’te yurtiçi perakende pazarının 1.1mn-1.2mn (Önceki: 0.9mn-1.1mn) adet bandında olmasını, Tofaş markalı yurt içi araç satışının ise Stellantis etkisiyle 300-330bin adet (Önceki: 110- 130bin adet) seviyesinde olmasını beklemektedir. Şirket, 2025 ihracat beklentisini ise 70-80bin adet (Önceki: 70-90bin adet) olarak beklemektedir. Şirket’in 2025 yatırım harcaması hedefi ise 150mn EUR seviyesindedir. Toplam üretim adetini ise Şirket 150-160bin adet (Önceki: 150-170bin adet) arasında gerçekleşmesini beklemektedir. Şirket, 2025 için vergi öncesi kâr marj beklentisini %3, 2028 yılı vergi öncesi kâr marjı beklentisini ise %5-%7 aralığında belirlemiştir.

Şirket’in al ya da öde anlaşmaları ile korunan finansal yapısını ve FCA’nın yarattığı marka gücünün etkisini olumlu buluyoruz. Tofaş, dört marka için yeni K0 modelin hafif ticari araç ve Combi versiyonlarının Türkiye'de üretimine başlamıştı. Tofaş, ayrıca bu iş sözleşmesiyle öngörülen proje kapsamında 2024-2032 arasında 1 milyon adet araç üretimi hedeflendiğini duyurmuştu.

Diğer taraftan; Stellantis Otomotiv paylarının devralınması kapsamında, Stellantis markaları (Fiat, Opel, Citroën ve Peugeot) için 2027 yılında ihracata yönelik demonte araçlar da dâhil olmak üzere yıllık 150.000 adet üretim kapasitesine sahip olacak ve belirli bir kısmının Orta Doğu ve Afrika ülkelerine ihraç edilmesi öngörülen yeni bir hafif araç modelinin 3Ç26’dan itibaren Şirket tarafından Türkiye'de çoklu enerji platformunda üretilmesine ilişkin yatırım yapılacağını, 2027 itibarıyla devam eden diğer projelerle birlikte Şirket’in ihracat üretim kapasitesinin 200.000 - 220.000 adede ulaşacağını açıklamıştı.

Hem Stellantis Otomotiv paylarının devrinin tamamlanması hem de yatırımların devamlılığıyla bu gelişmelerin ilerleyen süreçte Şirket payları üzerine etkisinin orta-uzun vadede pozitif etkisi olabileceğini düşünüyoruz.

Açıklanan 2Ç25 sonuçlarının ve beklentilerin üzerinde gerçekleşen net kar rakamının olumlu etkisiyle piyasa tepkisinin pozitif olacağını düşünüyoruz.

Şirket için hedef pay fiyatımız 284,70 TL’yi ve hedef fiyatımızın sunduğu %32’lik getiri potansiyeli nedeniyle “AL” tavsiyemizi koruyoruz.













 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<