Çin, Gümrük Tarifeleri Sonrası İhracatı İç Pazara Yönlendiriyor
ABD’nin Çin ürünlerine uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri, Çinli ihracatçılardan gelen siparişleri keserken, Çin hükümeti bu ürünlerin iç pazarda satılmasını teşvik ediyor. İşte detaylar...

ABD’nin Çin ürünlerine uyguladığı yüksek gümrük tarifeleri, Çinli ihracatçılardan gelen siparişleri keserken, Çin hükümeti bu ürünlerin iç pazarda satılmasını teşvik ediyor. Ancak bu strateji, dünyanın ikinci büyük ekonomisini daha derin bir deflasyon sarmalına itme riski taşıyor.
Çinli yerel yönetimler ve büyük şirketler, tarifelerden etkilenen ihracatçıların ürünlerini iç piyasada satabilmesi için destek sözü verdi. JD.com, Tencent ve TikTok’un Çin’deki kardeş uygulaması Douyin gibi e-ticaret devleri, bu ürünlerin Çinli tüketicilere ulaştırılması için özel satış kampanyaları düzenliyor.
Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Sheng Qiuping, geçen ay yaptığı açıklamada Çin’in geniş iç pazarını dış şoklara karşı bir “tampon” olarak nitelendirdi ve yerel otoriteleri ihracatı istikrara kavuşturmak ve iç talebi artırmak için koordineli çalışmaya çağırdı.
Ancak Barclays Bank Çin Başekonomisti Yingke Zhou’ya göre bu yönlendirme, Çinli firmalar arasında “sert bir fiyat savaşını” tetikledi. JD.com örneğinde, şirket ABD’ye yönelik ürünler için platformunda özel bir bölüm açtı ve %55’e varan indirimlerle 200 milyar yuanlık (28 milyar dolar) bir destek paketi açıkladı.
Bu tür indirimli ürünlerin piyasaya akması, şirketlerin kâr marjlarını aşındırırken istihdam üzerinde de baskı yaratıyor. Zaten belirsiz iş olanakları ve gelir güvencesine dair endişeler, tüketici talebinin zayıflamasına neden oluyor.
2023 ve 2024’te sıfıra yakın seyreden tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2025’in şubat ve mart aylarında art arda düşerek negatif bölgeye geçti. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise mart ayında yıllık bazda %2,5 gerileyerek üst üste 29. ay düşüş gösterdi — bu, son dört ayın en sert düşüşü oldu.
Morgan Stanley ekonomistlerine göre ticaret savaşının etkisiyle Çin’in toptan satış fiyatlarındaki deflasyon nisan ayında %2,8’e kadar derinleşebilir. “Tarifelerin etkisinin bu çeyrekte en yüksek seviyeye ulaşacağını düşünüyoruz; çünkü birçok ihracatçı ABD’ye üretim ve sevkiyatını durdurdu” diyorlar.
Goldman Sachs’ın Çin Başekonomisti Shan Hui ise 2025 yılı genelinde Çin’de tüketici enflasyonunun %0’a düşmesini, üretici fiyatlarındaki düşüşün ise geçen yılki %2,2’den bu yıl %1,6’ya gerilemesini bekliyor.
Kaynak: CNBC-e