Deprem İçin Ek Vergi! Girişimcilik Sektörü Kaybetti, Maliye Kazandı!!
Danıştay’ın kararıyla, girişimcilik ekosistemi ve teknoloji sektöründe faaliyet gösteren birçok şirket, emisyon primi kazancı istisnası üzerinden ek vergi ödemek zorunda kalacak. Detaylar haberin devamında...
Teknoloji ve Startup Şirketlerine Ek Vergi Şoku! Danıştay Kararı Kesinleşti!
Girişimcilik ekosistemindeki startup, fintech ve teknoloji şirketlerini yakından ilgilendiren ek vergi tartışmalarında Danıştay nihai kararını verdi.
Bu şirketler, emisyon primi kazancı istisnası üzerinden ek vergi ödemek zorunda kalacaklar.
Maliye, kaybetmeyi beklediği davayı kazanarak büyük bir zafer elde etti.
Ek Vergi Düzenlemesi Neden Yapıldı?
Ek verginin amacı, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve çevresinde meydana gelen depremlerin yarattığı büyük yıkımın etkilerini hafifletmek ve bölgenin yeniden inşası için gerekli kaynağı sağlamaktı.
7440 sayılı Kanun'un 10/27. maddesi uyarınca, sadece 2022 hesap dönemine ilişkin olmak üzere bir defaya mahsus bu vergi düzenlemesi yürürlüğe girdi.
Bu vergi düzenlemesi sadece teknoloji ve fintech şirketlerini değil, girişimcilik ekosisteminde girişim sermayesi yatırım fonları ve sermaye artırımı yapan şirketleri de etkiliyor.
Böylece çok geniş bir yelpazede şirketler, bu ek vergiye tabi hale geldi.
Mahkemelere Taşınan Ek Vergi Davaları
Ek vergiye karşı tahmin edilenden çok daha fazla sayıda dava açıldı.
1 milyonu aşkın kurumlar vergisi mükellefinden yaklaşık 75 bin tanesi, ek vergi ödemek zorunda kaldı.
Özellikle emisyon primi kazancı istisnası üzerinden ek vergi hesaplayan şirketlerin çoğu, vergi beyannamelerini ihtirazi kayıtla verdiler ve dava açma yoluna gittiler.
Danıştay’a kadar uzanan bu süreçte, vergi mahkemeleri ve istinaf mahkemeleri mükellefler lehine kararlar verse de Danıştay son kararıyla Maliye lehine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi Ek Vergiyi Anayasaya Aykırı Bulmadı
Anayasa Mahkemesi, 2024 yılı Mart ayında, deprem sonrası alınan bu ek verginin anayasal olup olmadığına dair yapılan başvuruyu reddetti.
Mahkeme, Kahramanmaraş ve çevresindeki depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgenin yeniden inşası için kaynak yaratma amacının kamu yararına uygun olduğunu belirtti.
Danıştay’ın Son Kararı Ne Anlama Geliyor?
Danıştay, Anayasa Mahkemesi kararını da dikkate alarak, emisyon primi kazancı istisnası üzerinden ek verginin hukuka aykırı olmadığına hükmetti.
Şirketlerin emisyon primleri, doğrudan sermaye artırımı amacıyla kullanılsa dahi, vergiye tabi tutulabilecek bir nakit kaynak olarak değerlendirildi.
Bu karar, özellikle teknoloji ve fintech şirketlerinin de dahil olduğu birçok büyük şirketin dava açarak ek vergiden muaf olma umutlarını sona erdirdi.
Danıştay’ın bu kararı, ileride açılacak davalar için de emsal teşkil edecek.
Yani, bundan sonra herhangi bir şirketin bu ek vergiye karşı başarılı bir itiraz şansı oldukça düşük olacak.