Elektrik faturalarına indirim mi geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından alınan yeni karara göre, fiyattaki yanlış düzenleme tadil edilecek ve 40 enerji şirketinden 11 milyar lirayı aşan kaynak, maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerin faturalarına indirim olarak yansıtılacak.

Google News

EPDK enerji piyasasında olmuş olabilecek yanlış fiyatlandırmaya müdahale etti.

Elektrik borsasında satılan elektriğin fiyatına üst sınır getiren Azami Uzlaştırma Fiyatı ’nın (AUF) üzerinden satış yapmak amacıyla Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye (EPİAŞ) yanıltıcı bilgi verdikleri gerekçesiyle 40 elektrik üretim şirketinden 10.2 milyar TL’nin geri alınmasına karar verildi.

AUF nedir?

1 Nisan 2022 tarihinde altı aylığına devreye alınan ancak Ekim 2022’de altı aylığına uzatılan Azami Uzlaştırma Fiyatı (AUF) mekanizması, elektrik borsasında fiyat hangi seviyede oluşursa oluşsun, üreticilere ödenecek bedele kaynaklar bazında sınırlama getiriyor.

Buna göre megavatsaat (MWh) başına azami uzlaştırma fiyatları Aralık 20222 itibariyle doğal gaz santralleri için 4.500 TL, ithal kömür santralleri için 2750 TL, yerli kömür santralleri için 2050 TL, yenilenebilir kaynaklar için 1540 TL olarak uygulanıyordu.

Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark “destekleme bedeli” olarak kaynak bazlı destekleme havuzunda toplanıyor. Bu havuzda oluşan gelirin, düzenlemeye tabi bütün tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak, tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması sağlanıyor.

Elektrik borsasında AUF uygulaması, 1 Nisan 2022 tarihinde uygulamaya sokulmuştu.

Uygulamanın amacı, uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının Türkiye’de arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunması idi.

Uygulamada, ikili anlaşmalar kapsamında yapılan elektrik satışlarının AUF kapsamına alınmadığı, fiyatlandırmanın sehven yada kasıtlı olarak EPİAŞ 'a gerçek dışı ve tüketici aleyhine yapıldığının anlaşıldığı açıklandı.

Bu tespit doğrultusunda, 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul aynı zamanda 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin bu şirketlerden geri alınmasını kararlaştırdı. Yani bu tutarın EPİAŞ’a ödenmesi gerektiği kararına vardı.

Faturalara yansıyacak

EPDK’nın açıklamasında, faiziyle birlikte 11 milyar TL’yi aşan, 40 şirketten geri alınacak bu tutarın “AUF mekanizmasının doğası gereği” maliyet düşüşü olarak doğrudan doğruya tüketicilerin faturasına yansıtılacağı kaydedildi. Açıklamaya göre geri ödeme talimatları 13 Ocak 2023 Cuma günü ilgili şirketlere “kayıtlı elektronik posta” (KEP) yoluyla iletildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere özellikle son aylarda uluslararası piyasalarda yaşanan olağanüstü maliyet artışlarının ülkemizde arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerimizin de bu maliyet artışlarından korunması için Azami Uzlaştırma Fiyat (AUF) mekanizması kurumumuz tarafından uygulamaya alınmıştır.

Geçici süre ile uygulanacak bu mekanizma pek çok Avrupa ülkesi tarafından da devreye alınmaktadır. 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanan ve Ekim ayında 6 ay için daha uzatılan AUF mekanizmasının da katkısı ile hiçbir santral kapatılmamış, enerji arz güvenliğimiz sekteye uğramamıştır.

Kurumumuz bu süreçte fiyat hareketlerini titizlikle takip etmekte, AUF kapsamında gerekli müdahaleler ivedilikle yapılmaktadır. Sabit fiyatlı olan ve tüketicileri koruduğu için AUF kapsamına alınmayan ikili anlaşmalar da EPİAŞ’a sunularak güvence altına alınmıştır.

Perşembe günü yapılan toplantıda kurulumuz; bu anlaşmalar kapsamında sehven ya da kasıtlı olarak EPİAŞ’a yapılan gerçek dışı bildirimler sebebi ile 40 şirket hakkında idari soruşturma açılmasına ve 10 milyar 208 milyon 222 bin 680 TL’nin geri ödenmesine karar vermiştir. Faiziyle birlikte 11 milyar TL’yi aşan bu meblağ AUF mekanizmasının doğası gereği maliyet düşüşü olarak doğrudan tüketicilerimizin faturasına yansıtılacaktır.

İlgili şirketlere geri ödeme talimatı Cuma günü “kayıtlı elektronik posta” (KEP) yoluyla iletilmiştir. Söz konusu şirketlerle ilgili idari soruşturma da kurumumuz tarafından titizlikle yürütülecektir. Bu süreçte kamuoyunu yanıltıcı açıklamalardan kaçınılmalıdır.

Sektörümüzde faaliyet gösteren bütün şirketlerin Türkiye’nin enerji güvenliği için büyük önem taşıyan ve tüketicilerimizin maliyet yükünü hafifleten AUF ile ilgili gereken hassasiyeti göstermesi önceliğimizdir. Aksi uygulamalara kurumumuzun hiçbir surette izin vermeyeceği unutulmamalıdır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<