Haftanın En Önemli 5 Gelişmesi!
Bu haftanın takip edilmesi gereken, piyasalar açısından en önemli 5 gelişmesi neler? Fed tutanakları, ABD ekonomi verileri ve diğerleri... Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz.
Fed'in Temmuz ayı toplantısının tutanakları, çarşamba günü yayımlanacak. Bu tutanaklar, faiz politikasının gelecekteki yönü hakkında yatırımcılara bilgi sağlayacak. Aynı zamanda perakende satış verileri ve şirket kazanç raporları da tüketici harcamalarının mevcut durumunu aydınlatacak. Bunun yanı sıra Çin'den gelecek verilerin, dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki toparlanmanın ne kadar istikrarlı olduğuna dair işaretler içermesi bekleniyor.
1. Fed tutanakları
Yatırımcılar, gelecek ay düzenlenecek olan Fed'in yıllık toplantısına odaklanmadan önce, Çarşamba günü açıklanacak olan tutanakları inceleyerek Merkez Bankası'nın Temmuz ayındaki politika toplantısını değerlendirecekler.
Fed'in bir önceki ayda faizleri 25 baz puan artırırken ve Eylül ayında yeni bir artırımın söz konusu olabileceğini belirtti. Fed'in toplantık tutanakları, piyasaların bir sonraki faiz artışına ne kadar hazır olduğunu ölçmelerine yardımcı olacak. Fakat piyasalar Eylül ayında bir duraklama bekliyorlar.
Geçtiğimiz haftaki veriler, ABD'de tüketici ve üretici fiyatlarının Temmuz ayında hafifçe yükseldiğini, ancak genel enflasyon eğiliminin düşüşte olduğunu gösterdi.
Merkez Bankası, enflasyonu bankanın hedefine yaklaştırmak amacıyla 2022 Mart'ından bu yana faizleri toplamda 525 baz puan artırdı.
2. ABD’nin ekonomi verileri
ABD'nin Salı günü açıklayacağı temmuz ayına ait perakende satış verileri, ABD'nin Salı günü açıklayacağı, üçüncü çeyrekte talebin nasıl performans gösterdiğini gösterecek.
Diğer ekonomik göstergelerin, imalat sektörünün zorluklarına dikkat çekeceği öngörülüyor.
Çarşamba günü yayınlanacak inşaat izinleri ve konut başlangıçları raporlarından istikrar işaretleri beklenirken, Perşembe günü açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları raporu için de düşüş eğilimi beklentileri yansıtıyor.
3. Perakende kazanç raporları
Bu hafta, ABD'nin önde gelen perakendecilerinin kazanç raporlarının açıklanması öngörülüyor. Bu raporlar, tüketici harcamalarının durumu hakkında önemli bilgiler sunabilir.
4. Çin verileri
COVID-19 sonrası dönemde Çin ekonomisinin toparlanma süreci, iç ve dış talepteki zayıflamanın etkisiyle son aylarda yavaşladı.
Sadece hafif kazançlar sergilemesinin öngörüldüğü perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımı verilerinin, salı günü açıklanması bekleniyor
5. Petrol fiyatlarında yükseliş
Cuma günü, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) rekor seviyedeki küresel talep ve sıkılaşan arz tahminlerinin açıklanmasının ardından petrol fiyatları yükseldi.
IEA, Haziran ayında günlük 103 milyon varil ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan talebin, bu ay yeni bir zirveye çıkabileceğini öngördü.
Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintileri ise yılın geri kalanında stoklarda keskin bir düşüşe neden oluyor. Ajansa göre bu durum, petrol fiyatlarını daha da yükseltebilir.
OANDA analisti Craig Erlam, Reuters'e yaptığı açıklamada, arz kesintileri ve ekonomik görünümdeki iyileşmenin yatırımcılar arasındaki iyimserlik düzeyini artırdığını belirtti.