Kovid-19'un akciğerlere verdiği zarar tomografi görüntülerine yansıyor

kovid-19'un akciğerlere verdiği zarar tomografi görüntülerine yansıyor
Google News

KORONAVİRÜS HABERLERİ

  • A’DAN Z’YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplar
  • KORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlar
  • RAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleri
  • SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

Akciğerlere verdiği tahribat nedeniyle solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) vücuda verdiği zarar, tomografi görüntüleriyle de ortaya konuluyor.

Tüm dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 nedeniyle 1 milyonu aşkın insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Özellikle nefes darlığı şikayetiyle başvurduğu hastanede akciğer tutulumu olduğu tespit edilen hastaların, tomografi görüntülerinde Kovid-19’un verdiği tahribat ortaya çıkıyor.

Görüntülerdeki beyazlıklarla Kovid-19’lu bir hastanın akciğerindeki tutulumlar, iltihap birikmeleri ve organın yapısının bozukluğu ortaya konuluyor. Normal hastaların ise akciğerindeki elastik yapı dikkati çekiyor.

Elastik yapıya sahip akciğerlerde Kovid-19 nedeniyle oluşan tahribatlar sonucu zaman zaman organın kapasitesi küçüldüğü için hasta iyileştikten sonra da nefes almakta güçlük çekip, yürümekte zorlanabiliyor.

“Konuşurken bile yoruluyorlar”

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldıray Çete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nefes darlığıyla gelen hastanın akciğerinde tutulum görebildiklerini belirterek, “Bu hastaların oksijen düzeyleri düşüyor. Oksijen düşmesinin getirdiği ciddi bir kaygı bozukluğu ve nefes açlığı oluyor. En ufak hareket efor kapasitelerini sınırlıyor. Hastalar, daha çok yatağın içinde oturarak derin nefes almaya çalışıyor, konuşurken bile yoruluyor.” dedi.

İleri düzeydeki hastaların yatağın içinde bile oksijensiz duramadığını dile getiren Çete, oksijen desteği verdiklerini, yüksek akış oksijen desteği için hastayı sırt üstü yatırdıklarını anlattı.

Akciğer dokusunda sertleşme ve yapısında bozulma olabiliyor

Çete, hastalara bazen de ventilatör desteği sağladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Elastik bir yapısı olan akciğer dokusunda sertleşme ve yapısında bozulma olabiliyor. Bu hastalık geçen yıl kasımda ortaya çıktı. Hastalarımızı daha bir yıl bile takip edemedik. Türkiye verilerini daha mart ayında aldık. Uzun dönemli etkilerini dünya bilmiyor ama bazı yayınlar şunu gösteriyor; Kovid-19 hastalığını kapan ve akciğer tutulumu olan bazı bireylerde ileri dönemlerde fibrozis (akciğer sertleşmesi) dediğimiz bir tablo oluşuyor. Akciğer dokusu elastik bir yapı, genişlemeye ve büzüşmeye müsait bir organ. Koronavirüs nedeniyle akciğerde fibrozis gelişince büzüşme ve genişleme olmuyor. Bu yüzden akciğer kapasitesi ve kişinin efor kapasitesi azalıyor. Eski fonksiyonel kapasitelerine dönemiyorlar. Bu ne kadar hastada oluyor, niye bazılarında oluyor bunu henüz bilmiyoruz.”

“Herkesin kurallara uyması gerekiyor”

Özellikle riskli grupların çok daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Yıldıray Çete, “Kronik hastalıkları olanlar, ileri yaştakiler, akciğer hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar çok daha dikkat etmeli. Gerçekten kötü bir hastalık. Onun için herkesin kurallara uyması gerekiyor. Dış ortama daha az çıkmalı, sosyal mesafeyi korumalı, mutlaka dışarıda maske takılmalı.” ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<