Muhiddin Gülal dan önemli açıklamalar. Koza Altın Türkiye Varlık Fonuna devir edilecek mi?

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Koza Altın Türkiye Varlık Fonuna devir edilecek mi? Erciyes, Anadolu Holding ve Aydınlı Grup halka arz edilecek mi? Hepsi ve daha fazlası haberimizde…

muhiddin gülal dan önemli açıklamalar. koza altın türkiye varlık fonuna devir edilecek mi?
Google News

“Gündem Özel” sohbetinde Hakan Güldağ, Şeref Oğuz ve Vahap Munyar’ın sorularını yanıtlayan TMSF başkanı Muhiddin Gülal gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Konuşmalardan dikkat çekici başlıklar aşağıdaki şekilde sıralandı.

  • Devletimizin veya TMSF’nin “şirketlere el koyması” kavramının çok uygun bir ifade olmadığını doğru ifadenin “bir şirketin yönetim ve/veya denetiminin TMSF’ye devredilmesi” olması gerektiğini düşünmekteyim.
  • TMSF, kamu menfaatini korumak ve ülkemiz finansal istikrarına katkı sağlamak için yasalarla kendisine verilen görevleri şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle, tüm kadrosu ile birlikte özveriyle yerine getirmeye çalışan bir kamu kurumudur.
  • 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra terör aidiyeti ve iltisakı sebebiyle el konulan şirket ve şahıs mallarının yönetilmesi ile ilgili olarak kayyım olarak atanması suretiyle yeni bir misyon yüklenmiştir. Bizim tasarruf mevduatını sigortalamak olan asli görevimiz kamuoyunun ilgisi ve daha sansasyonel olması sebebiyle biraz daha ikinci planda kalırken, kayyımlık görevimizle çok anılmamız bizi eksen kayması olarak ifade ettiğimiz noktaya taşıdı.
  • Kurumumuz içi boşaltılmış şirketlerle ilgili olarak öncelikle Bankacılık Kanunu ve ilgili mevzuattaki yetkilerini kullanarak ticari ve iktisadi bütünlük (TİB) kararı alıyor, daha sonra bu şirketlerin tekrardan faaliyete geçmesi için kredi desteği dahil her türlü tedbiri alıyor. Bu şirketlere en güzel örnek olarak Naksan Plastik verilebilir.
  • TMSF yönetiminde en uzun süre kalan şirketler, Erciyes Anadolu Holding, Koza-İpek Holding, Naksan Grubu şirketleridir.
  • Bu yıl içerisinde Aynes Gıda, Alfemo Mobilya, Aker Tekstil, Mark Antalya AVM ve Central Hospital’ın satışı planlanıyor.
  • Önümüzdeki dönemlerde banka çözümleme faaliyetleri kapsamında, Türk Ticaret Bankası’nın tekrar faaliyet izni alması ve yine TMSF bünyesinde bulunan Adabank’ın satışını gerçekleştirerek bu iki bankanın sektöre yeniden kazandırılmasını planlıyoruz.
  • Koza Altın İşletmeleri A.Ş. hakkında yargı kararı kesinleştikten sonra şirketin Türkiye Varlık Fonu’na devri seçeneklerden birisi haline gelecek.
  • Dikili’deki ada satılırsa Fi Yapı mağduriyeti azalır.
TMSF Başkanı Muhiddin Gülal Erciyes Anadolu Holding’in satışı hakkında da açıklamalarda bulundu

Erciyes Anadolu Holding Grubu hakkında ilk derece mahkemesi müsadere kararı verdi, bu karar istinaf mahkemesinde onandı. Dosya Yargıtay’da. Kararın kesinleşmesiyle şirketlerin satışı düşünülüyor.

Halka arzla ile ilgili önemli açıklamalar

TMSF başkanının 15 Ocak tarihinde yaptığı konuşmadaErciyes, Anadolu Holding ve Aydınlı Grup‘un halka arzını planladıklarını açıklayan Gülal, bu sene içerisinde “yargı süreçlerinin kesinleşmesinden sonra kayyım olduğumuz şirketlerin satışı, halka arzı veya Türkiye Varlık Fonu’na devri gerçekleştirilecek, böylece bu şirketler yeniden milli ekonomimize kazandırılacak.” açıklamasında bulundu.

En iyi özkaynak ve aktif büyüklük performansı sergileyen grup Koza Grubu oldu

Grubun devir tarihinde 5.1 milyar TL olan öz kaynakları yüzde 116 artışla 31.12.2020 tarihinde 11.02 milyar TL’ye, aktif büyülüğü ise yüzde 135 artışla 5.34 milyar TL’den 12.56 milyar TL’ye yükseldi.

TMSF elde ettiği gelirler
  • 31.12.2020 tarihi itibarıyla yaklaşık 208 bin adet alacak dosyası devir ve temlik alındı.
  • 31.12.2020 tarihine kadar ayni ve nakdi olarak toplam 17.8 milyar USD tahsilat sağlandı. Bundan sonraki dönemde ise yaklaşık 250 milyon USD daha tahsilat yapılabileceği öngörülüyor.
  • Aralık 2020 itibariyle ülkemizdeki toplam mevduat yaklaşık 3.5 trilyon TL olup, TMSF’nin sigorta ettiği mevduat toplamı yaklaşık 866 milyar TL’dir. TMSF’nin mevduat sigorta rezervi Ocak 2021 itibariyle 64.1 milyar TL düzeyindedir.
  • Türkiye’nin 38 ilinden toplam 796 şirkette TMSF kayyım olarak görevlendirildi. Kayyım olarak görevlendirildiği şirketlerin 31.12.2020 tarihi itibarıyla yüzde 66 büyüyerek 70.48 milyar TL’ye, öz kaynak toplamı iseyüzde 63 büyüyerek 18.06 milyar TL’den 29.44 milyar TL’ye, şirketlerin cirosu yüzde 69 artışla 21.35 milyar TL’den 36.12 milyar TL seviyesine, aynı dönemde şirketlerin kârı ise yüzde 221’lik bir artışla 1.2 milyar TL’den 3.86 milyar TL’ye ulaştı

Kaynakça(www.dunya.com)

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<