SPK zamanında yaptığı değişiklikle patron satışının önünü mü açtı?
SPK'nın yıllar önce tebliğdeki değişikliğin bedelini şuan yatırımcı mı ödüyor? Üst üste gelen patron satışları yatırımcıyı üzdü. Maddelerde Yapılan değişiklikler patron satışlarının önünü açarak hesap verilmeyecek duruma getirildi.
SPK’nın tebliğde değişikliğinin bedelini yatırımcı mı ödüyor?
13 Şubat 2018 tarihinde yayınlanan tebliğe göre artık halka açık şirketlerin hakim ortakları yüklü miktarda hisse satarken ‘Bilgi Formu’ doldurarak SPK’ya onay için başvurmayacak. İsteyen patron istediği kadar hisse satışı gerçekleştirebilecek.
SPK’nın bu düzenlemesiyle düzenlemeyle yürürlükten kaldırdığı 27’nci madde, payları borsada işlem gören ortaklıkların pay sahiplerine yönelik Bilgi Formu düzenleme yükümlülüğü getiriyordu. Bundan dolayı patronlar pay satarken iki kere düşünmek zorunda kalıyordu. Fakat değiştirilen bu madde patron satışlarının önünü açarak yatırımcıya riske attığı konusunda tartışmalar yaşandı.
2013’te kaldırılan 27.madde patron satışını engelleyip yatırımcıyı koruyordu!
Hisse senedi satarak borsada büyük oyunlar kuran patronların önünü kesen bu tebliğ, kaldırıldığı döneme kadar patron satışlarını engelliyordu. Ayrıca satış yapılmadan önce konu kamuoyuyla paylaşıldığı için tüm yatırımcılar gelişmeden haberdar olabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle Şirket patronları istedikleri kadar hisseyi borsada satabilecek hale getirildi.
Eğer şirket yaptığı satışı kamuoyuna bildirmezse MKK bu satışı kamuoyuna bildirecek. Aslında geç yapılan bu satış açıklamalarına karşı yatırımcılar tedbir alamayacak duruma getirildi. Bundandır ki patronlar istedikleri gibi satış yapıyor.
Borsa çevrelerinde “Komisyon karşılığında itina ile patron malı satılır” vaadiyle halka açık şirketlerin kapısı çalınmaya başlandı.
Eklenen yeni madde şu şekilde;
Bir gerçek veya tüzel kişinin doğrudan, payları borsada işlem gören bir ihraççının sermayesindeki, payının %5, %10, %15, %20, %25, %33, %50, %67 veya %95’ine ulaşması veya söz konusu oranların altına düşmesi halinde bu kişiler tarafından yapılması gereken açıklama MKK tarafından yapılır. MKK’nın bu kapsamda açıklama yapması bu madde kapsamındaki diğer açıklama yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz."
Kaldırılan 27.maddenin detayları!
Payları borsada işlem gören ortaklıkların herhangi bir on iki aylık dönemde sermayesinin yüzde onunu veya fiili dolaşımdaki paylarının nominal değerinin yüzde ellisini aşan pay satışlarının yönetim kontrolüne sahip ortaklar tarafından borsada gerçekleştirilmesinin planlanması durumunda, ilgili ortaklar tarafından Kurulca esasları belirlenen bilgi formunun düzenlenmesi ve bu formun satış öncesinde Kurulca onaylanması zorunludur. Bu durumda ihraççı, bilgi formunun hazırlanmasında kolaylaştırıcı tedbirleri alır. Borsanın ilgili pazarında ya da piyasasında yapılan toptan satışlar bu yükümlülük kapsamında değerlendirilmez. Bu maddede belirtilen oranlarda pay satışı gerçekleştirecek ortakların bu Tebliğin 15’inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında MKK’ya yapacakları başvuru sırasında, Kurulca onaylanmış bilgi formunun KAP’ta ilan edilmiş olması zorunludur. Bu fıkrada yer alan esasların dolanılması suretiyle borsada satış işleminin gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi halinde, ilgililer hakkında sermaye piyasası mevzuatı kapsamında Kurulca tesis edilecek işlemler saklıdır.”