Türkiye’de ilk aşı günü! 100.000 Kişi aşısını oldu. Aşılanma sıralaması nasıl ilerleyecek?
Türkiye ilk aşı gününe girdi. Aşıya dair tüm süreç detayları! Aşılanma sırası nasıl olacak? Nasıl aşı olurum? Kaç kişi aşı oldu? Veriler nereden takip ediliyor? Tüm sorular yanıtlandı!
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra “Acil Kullanım Onayı” verilen CoronaVac aşısı, sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlandı. Tüm veriler T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Aşısı Bilgilendirme Platformunda yayınlanıyor
Saat 14:00 itibari ile Türkiye Toplam aşılanan kişi sayısı
Aşılanmanın başladığı ilk gün içerisinde verilerin paylaşıldığı platformda öğle saatlerine kadar 100.000 Kişi aşısını oldu. Covid-19 Aşı süreçlerince bilgilendirme ve takip için https://covid19asi.saglik.gov.tr/ sitesi kuruldu. Sitede paylaşılan bilgiler içerisinde kişilerin aşılanma sıralarıda görüntüleniyor.
İlk aşı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yaDün akşam saatlerinde kamera karşısında ilk aşıyı olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşının ardından, “Öncelikle aşılama çalışmanın programını milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Daha önce tünelin ucunda ışık göründü demiştim. Bu ışığı görmüştük daha önce. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum. Milletimize memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Herkesin mutlak aşı olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yollarından birisi aşı. Normal eski hayatımıza dönmek için bu aşıyı yaptırmak gerekiyor” diye konuştu
Nasıl Aşı olurum?
Sağlık Bakanlığı vatandaşı bilgilendirmek amaçlı bir video hazırladı. Videodaki bilgilere göre Platformda, koronavirüs aşısı olmak için yapılması gerekenler ‘Nasıl aşı olurum?’ başlıklı bölümde hazırlanan video ile uygulamalı olarak anlatıldı. Buna göre; koronavirüs aşısı olmak için önce e-Nabız uygulamasına giriş yapılacak. Ana menüde bulunan ‘Covid-19 aşı durumu’ ana menüsüne tıklanacak, burada kişiler aşı öncelik durumlarını görebilecek. Dileyenler SMS yolu ile de aşı öncelik durumlarını sorgulayabilecek. Öncelikli grupta yer alınması durumunda sistem kişiyi, randevu işlemi için MHRS uygulamasına yönlendirecek. MHRS ile aile hekimi ve tüm hastanelerden randevu alınabilecek. İlgili seçimler yapıldıktan sonra ise kişi tarafından sistem üzerinden randevu onaylanacak. Randevu bilgileri SMS ile telefona iletilecek. Randevu tarihinde randevu alınan sağlık kuruluşuna gidilerek, sağlık personeli tarafından aşılanacak. Kişi dilerse aşı uygulayan sağlık personeline aşının 2’nci dozu için randevu oluşturabilecek. Yine oluşturulan randevu ile ilgili bilgiler SMS ile telefona gönderilecek.
Türkiye’de aşı faaliyetleri 4 Aşamadan oluşacak. Aşamalara göre ilk aşamada sağlık çalışanları ve yaşlıların olacağı süreç içerisi aşağıdaki şekilde gerçekleşecek.