Sosyal Yardım Alan Aile Sayısı 10 Yılda 2 Kat Arttı!
Araştırmalaraki verilere göre son 10 yılda sosyal yardım alan aile sayısı 2 kat artış gösterdi. Verilerin detayları haberin devamında…
Türkiye’deki yoksulluk durumu verilerle gün yüzüne çıkıyor. Asgari ücret, Türk-İş tarafından belirlenen açlık sınırının altında kalırken, IMF’nin asgari ücrete yönelik önerilerinde sosyal yardımların artırılmasına yapılan vurgu dikkat çekiyor. Bu da sosyal yardım ihtiyacındaki artışa yönelik ilgiyi artırıyor.
TÜİK’in 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ne göre, maddi ve sosyal yoksunluk oranlarında düşüş kaydedilirken, sürekli yoksulluk oranında ise sınırlı bir iyileşme gözlemleniyor. Maddi ve sosyal yoksunluk; hanelerin araç sahibi olabilmesi, beklenmedik harcamaları karşılayabilmesi, bir haftalık tatil masrafını üstlenebilmesi, kira veya konut kredisi ödemelerini yapabilmesi, düzenli protein tüketimi, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilmesi gibi göstergelere göre değerlendiriliyor. Bu oran 2022’de yüzde 16,6 iken, 2023’te yüzde 14,4 olarak tahmin edildi.
Sürekli yoksulluk ise bir hanedeki fertlerin, eşdeğer hanehalkı medyan gelirinin yüzde 60’ının altında bir gelire sahip olduğu ve son yıl ile önceki üç yıldan en az ikisinde de bu durumda olduğu haneleri kapsıyor. 2023 yılında bu oran, 2022’ye göre 1 puan düşmesine rağmen, son 10 yıldaki seviyesini korumaya devam ediyor.
Sosyal yardımlara ilişkin farklı bir tablo
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, sosyal yardımlardan yararlanan hane sayısının arttığı gözleniyor. 2013 yılında düzenli sosyal yardım alan hane sayısı 2 milyon 266 bin 500 iken, 2023’te bu sayı yaklaşık yüzde 96 artışla 4 milyon 444 bin 73 haneye ulaşmış durumda.