Yılsonu Enflasyon Beklentisi Yükseldi! Aracı Kurum Açıkladı

Kuveyt Türk Yatırım, enflasyon verilerini değerlendirdi. Aracı kurumun açıklaması haberin devamında...

ooo
Google News
Aracı Kurumdan Enflasyon Değerlendirmesi!
Kuveyt Türk Yatırım, enflasyon verilerini değerlendirdi. Aracı kurumun açıklaması aşağıdaki gibi oldu:

"Merkez Bankası’nın temkinli adım atmasını bekliyoruz…

TÜİK verilerine göre Eylül 2025’te tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %3,23 artışla yıllık bazda %33,29 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon, 16 ay aradan sonra ilk kez artış kaydetti. Kuveyt Türk Yatırım Araştırma %2,48 ve konsensüs beklentileri aylık TÜFE’nin %2,50 artması yönündeydi.

Çekirdek göstergelere bakıldığında, TÜFE (B) endeksi aylık %3,34 artışla yıllık %32,86’ya, TÜFE (C) endeksi ise aylık %3,22 artışla yıllık %32,54’e geriledi. Hizmet enflasyonu ise aylık %4,10 artış kaydederek Ocak 2025’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Böylece hizmet enflasyonunun üç aylık ortalaması %2,84’ten %3,30’a çıktı. Hizmet enflasyonundaki yükselişte ulaştırma ve diğer hizmetler öne çıktı.

Enflasyon, hem bizim hem de piyasa konsensüs beklentilerinin belirgin üzerinde kalarak %3,23 oranında artış gösterdi. Eylül ayında işlenmemiş gıda fiyatlarında artışın etkisiyle gıda ve alkolsüz içecekler grubu, 1,11 baz puan ile enflasyona en yüksek katkıyı sağlayan kalem oldu. Bunun yanında, özel üniversite ücretlerindeki artışın etkisiyle eğitim 0,48 baz puan, kira sözleşmelerinin etkisiyle konut grubu 0,44 baz puan, ulaştırma grubu ise 0,44 baz puan katkı yaptı. Hizmet enflasyonundaki yapışkan seyrin ise öne çıkan risk faktörü olmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. 

Enflasyonun beklentilerin belirgin şekilde üzerinde gerçekleşmesi ardından, TCMB’nin Ekim ve Aralık toplantılarda faiz indirim sürecinin daha temkinli bir patikaya evrilebileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, 23 Ekim’de 150 baz puan ve 11 Aralık’ta 200 baz puan faiz indirimiyle politika faizinin 2025 yıl sonunu %37 seviyesinde tamamlamasını öngörüyoruz (önceki tahmin: %35). Tahminimizdeki yukarı yönlü 200 baz puanlık revizyonun arkasında, hizmet enflasyonundaki yapışkanlığın sürmesi ve eğitim grubundaki mevsimsel etkilerin beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmesi yer alıyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminimizi ise %30,2’den %30,8’e revize ediyoruz."
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<