Aracı Kurum EREGL için Finansal Tablonun NÖTR Değerlendirildiğini Belirtti

Dikkat! Aracı Kurum EREGL için Finansal Tablonun NÖTR Değerlendirildiğini Belirtti

görsel01
Google News
Marbaş Menkul Değerler aracı kurumu 21 Ekim 2025 tarihinde bir rapor yayınladı. Aracı kurum yayınladığı raporda EREGL performansını ve finansal tablosunu değerlendirdi. Raporda şu ifadelere değinildi:

Sektörel zayıflığın EREGL 2025 3.çeyrekte 52.95 mlr TL hasılat, 4.73 mlr TL FAVÖK, 651m TL net kar ile satışlarda beklentilerimizin hafif üzerinde karlılıkta beklentimize paralel sonuçlar açıkladığını görmekteyiz. 

Satış kırılımına baktığımız zaman 3Q25’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %8.7’lik artış görmekteyiz. İç Pazar satışlara baktığımızda %12.4’lük artış görürken , y.dışı satışlarda ise %6.4’lük daralma görmekteyiz. Ton bazlı satışlara baktığımızda ise 3Q25’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yatay seyrettiğini görmekteyiz. Ürün bazlı satışlara baktığımızda ise yassı mamül satışları %0.8 artış gösterirken uzun mamül satışları %2.3 ile hafif daralma göstermiştir.

 
 

 Sektöre Baktığımızda...

Sektöre baktığımızda kademeli toparlanma görerek Ağustos döneminde %0.3 artış gösterse de Ocak-Ağustos dönemi dünya ham çelik üretiminin %1.7 daralma gösterdiğini görmekteyiz. Özellikle Asya bölgesi ve diğer bölgelerde daralma sürerken Hindistan ve Orta Doğu’da artış görmekteyiz. Türkiye’ye baktığımızda ise sektörel canlanmayı takiben Ağustos ayında %7.9 artış, Ocak-Ağustos döneminde ise %0.2 artışı sınırlı pozitif değerlendirmekteyiz. EREGL özelinde ise yılın ilk 9 ayına kümüle baktığımızda zorlu koşulların altında sektörel canlanmadan dolayı hacimsel anlamda yatay seyri sınırlı pozitif değerlendirmekteyiz.

Emtia fiyatlarına baktığımız zaman yıl boyu özellikle Çin kaynaklı zayıf seyrin sürdüğünü görmekteyiz. Yılın ikinci yarısından sonra beklediğimiz toparlanmanın cevher arzı yönlü sorunlar, ekonomik aktivitede beklenen seviyelere gelinememesi ve sektörel zayıflıktan kaynaklı geciktiğini ve henüz gerçekleşmediğini izlerken toparlanmaya yönelik henüz sinyal görememekteyiz. Şirket güncel koşullar dahilinde 3Q25’de ton başı favok rakamı %6 artışla 68$ seviyesine gelmiştir. (Marbaş 3Q25 beklenti 63.5$)

Genel Değerlendirme:

Genel olarak baktığımızda beklentilere paralel sonuçları NÖTR değerlendirmekteyiz. Çeyreksel anlamda konjonktürel etkilerden dolayı kademeli toparlanma izlesek de özellikle Çin’den kaynaklı ürün fiyatlarındaki zayıf seyrin karlılık üzerindeki etkisinin şirket üzerinde baskı unsuru olarak bir süre daha devam etmesini beklemekteyiz. Sektörel anlamda haber akışlarını takip ettiğimiz zaman toparlanma sinyali henüz görmemekteyiz. Şirket için önemli beklenti unsurlarından birisi olan Altın UMREK Raporu beklentisinin ise ek pozitif katalizör yaratmaya devam etmesini beklemekteyiz.
WhatsApp’ta özel haber grubumuza katılmak için buraya tıklayın! Katılım ücretsizdir!
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<