İnfo Yatırım Mia Teknoloji MIATK Raporu
İnfo Yatırım Mia Teknoloji MIATK Raporu.

İnfo Yatırım Mia Teknoloji MIATK Raporu.:
MİA Teknoloji 04 Mart 2025
Kaynak: Şirket Verileri, EquityRT, Finnet
Konum: Sektör ve şirket özelinde güncel konuları konuşmak üzere Mia Teknoloji’nin Gölbaşı/Ankara’da bulunan Gazi Üniversitesi Teknokent Binası’ndaki Teknoloji ve Ar-Ge ofisine ziyarette bulunduk.
Amaç: Şirketin, başarı ile tamamlamış olduğu projeleri, önümüzdeki dönem projeksiyonları, sektördeki yerini ve rakipleri ile arasındaki olumlu/olumsuz yönleri analiz etmek.
Üniversitedeki Fikirden Halka Arza Kadar Giden Süreç MİA Teknoloji, üç mühendis arkadaşın Limited Şirket olarak Ankara’da kurduğu bir şirket olup, Hastane Bilişim Yazılım Sisteminin (HBYS) geliştirilmesi ile ihalelerin alınması ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yurtlarındaki entegre tesis güvenlik projelerinin yapılması şirketin büyümesindeki önemli faktörler arasında yer alıyor. Kameraların tedarikçilerden temin edilip, kurumun istediği özelliklerin yazılım ekibi ile kameraya entegrasyonunun sağlanması ve ardından yüz okuma ve parmak izi gibi güvenlik sistemlerinin geliştirilerek Türkiye’de özel kurumlara sunulması şirketin Limited’den A.Ş.’ye gelişim süreci adına katkıda bulunmuştur. 2021 yılının Kasım ayında MIATK kodu ile halka açılan MİA Teknoloji çeşitlendirilmiş portföy yapısı ile birlikte sadece yurt içi değil, ABD ve Fas’ta bulunan ofislerinde geniş müşteri tabanına çözüm ve teknoloji sunmaktadır. Şirket, BİST endekslerinde BİST50’de yer almakta olup, BIST 30 yedek paylar arasındadır.
Şirket yazılım alanında on faaliyet konusu bulunuyor. Dört ana faaliyeti ciroda en yüksek ağırlığa sahip.
i) Sağlık Bilişim Sistemleri (HBYS),
ii) Savunma ve Sanayi Teknolojileri,
iii) Kimliklendirme ve Yetkilendirme Sistemi,
iv) Akıllı Ulaşım ve Mobilite.
Sağlık Bilişim Sistemleri Sağlık Bilişim Sistemleri kategorisinde şirket, HBYS yazılımda öne çıkıyor. HBYS ürünü sayesinde Türkiye’deki üniversite hastanelerinin yazılım ihtiyaçları giderilmektedir. Bir hastanenin tüm iç işleyişinin takibini sağlayabilecek program sayesinde Türkiye’de önemli ve büyük hastanelere hizmet verilmektedir. Yurt içinde halka açık şirketler arasında iki şirket bu hizmeti sunmaktadır. Şirket, anlık olarak 9 üniversite hastanesine hizmet vermektedir. Aylık hizmet bedellerinin faturalandırılması ve alacak sürelerinin kamu hastanelerine göre daha kısa olması, nakit akışını olumlu etkilemektedir. 2024 yılında şirket yurtdışı sağlık bilişim yazılım lisans haklarını New York merkezli bağlı ortağı MIA Tech Corp. devrederek Amerikalı bir yatırımcı ile 46 Milyon dolar tutarında satış ve ortaklık anlaşması imzalamıştır. Sözleşme kapsamında Amerikalı yatırımcı, şirketin %51’ payına sahip oldu. Alınan bu yatırım ile MİA Teknoloji, küresel alandaki etkinliğini artırmayı ve Türkiye’nin sağlık yazılımları alanında liderliğini global düzeyde güçlendirmeyi hedeflemektedir. HBYS’nin ciroya katkısı %35 civarında olup önümüzdeki yıllarda %25—%35 arasında katkının korunması hedeflenmektedir.
Teknoloji Savunma Sanayii ve Savunma Teknolojileri
Şirket, savunma ve savunma teknolojileri alanındaki çalışmalarını 2023 yılında başlatmıştır. Savunma sanayii ve bu sektördeki alt şirketlere yazılım üreten şirketin bu alandaki yazılımları genellikle entegre tesis güvenlik ürünleri ve yazılımlarıdır. Bunun yanı sıra savunma şirketleri ile mayın tespit, paramotor tespit ve takip, drone tespit radarı ve akıllı fiber optik sensör sistemleri üzerine çalışılmaktadır. Milli Savunma Bakanlığının gerçekleştirdiği ihaleler ile hava meydan komutanlıklarının güvenlik sistemleri ihalelerinde şirket, dört hava meydan komutanlığının entegre tesis güvenlik ihalesini kazanmıştır ve bu sahalarda şirketin özellikli sistemleri kullanılmaktadır. Şirket, 2024 yılında NATO ile 36 milyon euro bedelli sözleşme imzalamıştır. Bu sözleşme, NATO ile son beş yılda bir Türk şirketinin imzaladığı en yüksek hacimli sözleşme olarak öne çıktı. Beş yıl sürmesi planlanan NATO projesinde şirket, NATO’nun İngiltere, Hollanda ve Yunanistan’daki yüksek frekanslı ve ultra yüksek frekanslı telsiz istasyonlarının kurulum ve bakımı hizmetini üstlenmiştir. Bu proje, Link 22 teknolojisi ile askeri sistemler arasındaki iletişimin sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Proje bitiminde proje karlılığının yaklaşık %25 olması beklenmektedir. 2025 yılından 2030 yılına yani proje bitişine kadar şirket, proje kapsamında her yıl yaklaşık 7 milyon Euro tahsil edecektir. Savunma Sanayii ve savunma teknolojilerinin şirketin cirosuna katkısı yaklaşık %25 seviyesindeyken bu oranın önümüzdeki yıllarda % 30—35 arasına yükseltilmesi hedefleniyor.
Kimliklendirme ve Yetkilendirme Sistemi
Bu alanda özel şirket ve kamu kurumlarına hizmet verilmektedir. Çevre güvenlik sistemleri, biyometrik geçiş kontrol sistemleri, personel devam kontrol sistemleri, kartlı ve mobil geçiş sistemleri, kiosk ve asansör yönetim sistemleri hizmetleri sunulmaktadır. Kurumlar yeni donanım yatırımlarına gerek kalmadan MİA Teknolojinin sunduğu güvenlik donanımlarıyla operasyonlarını kolaylaştırmaktadır. Sistem ayrıca maliyet etkinliği ve operasyonel verimliliği artırarak güvenlik seviyesini yükseltmektedir. Şirketin bu alanda yaptığı işler arasında TAV Havalimanları, ÖSYM, TOBB, TEDAŞ, Denizbank, Ziraat Bankası gibi kurumlar bulunuyor. Kimliklendirme ve Yetkilendirme Sistemleri içerisinde şirket, kamu kurumlarının Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ihtiyaçlarını da karşılamaktadır. EDS kameraların istenilen özellikle istenilen lokasyonlara kurulumu sağlanmaktadır. Entegre Tesis Güvenlik Sistemleri (Kimliklendirme ve Yetkilendirme Sistemleri) şirketin cirosunun yaklaşık %30’unu oluştururken, ileride de %30’luk katkı payının devam etmesi bekleniyor.
Akıllı Ulaşım ve Mobilite Faaliyet alanı, şirket cirosunun yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır.
Tripy, şu an üç ilde (Bursa, Eskişehir, Sakarya) faaliyet göstermektedir. Sistemde, belediyeler ile münhasır ve uzun vadeli sözleşmeler yapılmaktadır. Ciro üzerinden belediyeler ile belli bir paylaşım yapılarak kazan -kazan modeli ile süreç yönetilmektedir. Türkiye iki büyük şehrin ihalesi konusunda en önemli adaylardan biri TRİPY Teknoloji olduğu belirtilmiştir. Bu sistemde bisikletler tedariki yurt dışından sağlanırken, bisikletlerin yazılımları MİA Teknoloji’nin Teknoloji ve ArGe merkezinde geliştirilmektedir. Yatırım, şirketin öz kaynağı ile yapıldığında yatırımın geri dönüş süresi yaklaşık iki yıldır. Bisikletler krediyle finanse edilirse, mevcut finansman maliyetleriyle geri dönüş süresi yaklaşık 3,2 yıl olmaktadır. Tripy’nin yaklaşık 80 adet elektrikli şarj istasyonu bulunmaktadır. Şirket, tüm bağlı lokasyonlara hizmet vermektedir.
Diğer Alanlar
Şirket, enerji üretimi (arazi GES, çatı GES) alanında yatırım yapıp, büyüme hedeflemektedir. Bu kapsamda, Romanya’da kiralanan arazide GES kurulumu için ilgili kurumlardan izin süreci devam etmektedir. İzin sürecinin tamamlanmasından sonra 51 MW’lik GES projesinin yatırımına başlanacağı belirtildi.
İmmersive uygulamalarıyla, eğitim sınıflarında sanal ve artırılmış gerçeklik destekli interaktif öğrenim sağlanmaktadır. MEB ve ÖSYM ile ortak projeler geliştirilmektedir.
Yapay zeka destekli sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği alanında çözümler sunulmaktadır.
Şirket, şehirlerde kamu güvenliğini artırmak amacıyla gelişmiş güvenlik sistemleriyle donatılmış şehir gözetleme çözümleri sunmaktadır.
Sınır ve üs bölgeleri gibi kritik alanlarda, iklim şartlarına dayanıklı kameralar ve sensörlerle donatılmış güvenlik sistemleriyle hizmet verilmektedir.