Primark İngiltere’de eve teslimata hazırlanıyor
İngiliz moda perakendecisi Primark, uzun süredir mesafeli durduğu eve teslimat hizmetini İngiltere’de başlatmaya hazırlanıyor. Şirket, dijital satış kanalındaki büyüme fırsatını değerlendirmek için Sheffield’da yüksek otomasyonlu bir lojistik tesisi satın aldı.
İngiltere merkezli Associated British Foods’un (AB Foods) bünyesinde bulunan Primark, İngiltere’de eve teslimat dönemine geçmeye hazırlanıyor. Düşük fiyatlı ürünlerde teslimat maliyetlerinin ekonomik olmadığı gerekçesiyle uzun süredir doğrudan online satışa mesafeli duran şirket, dijital kanallardaki gelişmelerin ardından stratejisini değiştirdi.
Primark halihazırda İngiltere’de “Click & Collect” hizmeti sunuyor. Müşteriler internet üzerinden sipariş verdikleri ürünleri mağazalardan teslim alabiliyor. AB Foods, bu hizmetin başarısının ve online alışveriş pazarındaki değişimin eve teslimat kanalında kârlı büyüme için yeni bir fırsat oluşturduğunu belirtti.
Yeni merkez Sheffield’da
Eve teslimat altyapısını desteklemek amacıyla Primark, İngiltere’nin kuzeyindeki Sheffield kentinde yüksek otomasyonlu bir sipariş karşılama tesisi satın aldı.
AB Foods Üst Yöneticisi George Weston ise hizmetin ne zaman başlayacağına ilişkin kesin bir tarih vermedi. Şirketin açıklaması, Primark’ın fiziksel mağazacılık ağına dayalı iş modeline dijital satış kanalını daha fazla dahil etmeye hazırlandığına işaret ediyor.
Satışlarda Avrupa baskısı
Primark’ın online satış hamlesi, şirketin Avrupa’daki satış performansının zayıfladığı bir dönemde geliyor.
AB Foods, Primark’ın 12 Eylül’de sona erecek mali yılın dördüncü çeyreğinde karşılaştırılabilir satışlarının %3 gerilemesini bekliyor. İngiltere ve İrlanda’da satışların %0,4 artması beklenirken, kıta Avrupası’ndaki satışların %4,3 düşeceği öngörülüyor.
Şirket, Avrupa kıtasındaki ticari koşulların zorlu olmaya devam ettiğini ve müşteri teklifini güçlendirmeye yönelik çalışmaların bu bölgede henüz daha erken aşamada olduğunu bildirdi.
Ayrışma süreci sürüyor
Primark’ın dijitalleşme hamlesi, markanın AB Foods’tan ayrılması için yürütülen hazırlıklarla aynı döneme denk geliyor. AB Foods, Primark’ın gıda operasyonlarından ayrıştırılması çalışmalarının planlandığı şekilde ilerlediğini ve sürecin Aralık 2027’de tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.
AB Foods’un Primark dışındaki faaliyetleri arasında Ovaltine, Ryvita ve Twinings gibi gıda markalarının yanı sıra şeker, tarım ve gıda bileşenleri işletmeleri bulunuyor. Şirket, 2025-26 mali yılı için düzeltilmiş faaliyet kârı beklentisinin önceki öngörülerle genel olarak uyumlu olduğunu, hisse başına düzeltilmiş kâr beklentisinin ise önceki tahminlerin üzerinde olduğunu bildirdi.
Kaynak: Reuters