Bir borsa devinin hikayesi: ASELSAN hakkında her şey !
Aselsan hiç şüphesiz Borsa İstanbul’un olduğu kadar Türkiye ekonomisinin de en güzide şirketlerinden bir tanesi Sahip olduğu stratejik önemi ve ürettiği katma değer ile fark yaratan Aselsan hakkında her şeyi sizler için bir haberde topladık. Aselsan nedir? Ne işin kuruldu? Aselsan’ın ortaklık yapısı nasıl? Hisse Performansı ve 2021 son bilanço detayları haberimizde…
Aselsan hakkında her şey
Aselsan nedir? Ne iş yapar?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na (TSKGV) bağlı bir anonim şirkettir. ASELSAN hisselerinin %74,20’si TSKGV’ye aittir, %25,80’lik kısım ise Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmektedir.
Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu olan ASELSAN; başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı ihtiyaç makamlarının, haberleşme ve bilgi teknolojileri, radar ve elektronik harp, elektro-optik, aviyonik, insansız sistemler, kara, deniz ve silah sistemleri, hava savunma ve füze sistemleri, komuta kontrol sistemleri, ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık teknolojilerine yönelik ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok geniş bir ürün yelpazesine sahip bulunmaktadır. ASELSAN bugün, özgün ürünlerini ihraç eden, dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketi (Defense News Top 100) listesinde yer alan, yerel kuruluşlar ile işbirliği modelleri kurgulayarak uluslararası pazarlarda ortaklıklar kuran, yatırım yapan bir marka haline gelmiştir.
ASELSAN NEDİR?
Aselsan, 1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kendi içlerinde iletişim kurması amacıyla kurulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlıdır. Hisselerinin %84,58’i bu vakfa ait olan Aselsan’ın, kalan hisseleri ise Borsa İstanbul’da işlenmektedir. 1975 yılında Mehmet Hacim Komay’ın katkılarıyla kurulan şirket, 1979 yılında üretime geçmiştir. İlk olarak Ankara, Macunköy tesislerinde faaliyete geçen şirketin amacı; gelişen teknolojiye uygun olarak elektronik cihazlar geliştirmek, geliştirdikleri ürünleri tesis etmek ve sonrasında pazarlayarak ürünün entegresini sağlamaktır. Askeri Elektronik Sanayii’nin asıl hedefi, kendi kaynaklarını kullanarak sürekli olarak üreten konumunda bulunmaktır.
İlk olarak 1980 yılında Macunköy’de sırt ve tanklara uygun tasarlanan telsizleri üretmiştir. 1 sene sonrasında 1981’de ilk el telsizleri ile banka alarm sistemlerini hayata geçirmiştir. İlk ihracatını 1983 senesinde gerçekleştiren Aselsan, işçi hacmini genişleterek bu yıl içinde 183’ü mühendis olmak üzere 1434 kişiye ulaşmıştır. Sonrasında radar sistemleri ve hatta cep telefonu bile üretmiştir. Termal kameralar, deniz üssü su altı ve üstü gözetleme projeleri gibi ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yardımlar yaparken aynı zamanda yurt dışına ihracat başlamıştır. Bu sayede öz sermayesini neredeyse 5 katına çıkaran Aselsan, Ankara’da 4 ayrı tesis dışında İstanbul, İzmir gibi Türkiye’nin başlıca şehirlerinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Türkiye’de büyümesinin ardından 1998 yılında Azerbaycan Bakü’de Aselsan Bakü kurulmuştur. 80’li yıllardan günümüze gösterdiği gelişim ile Türkiye’nin elektronik alanında ki en önemli şirketleri arasına girmeyi başarmıştır.
ASELSAN NE İŞ YAPAR?
Yalnızca bir telsiz üretimiyle hayata kazandırılan Aselsan, günümüzde birçok farklı konuda üretim yapmaktadır. Bunlar bazıları;
Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri
Kamu Güvenliği Haberleşme Sistemleri
Komuta Kontrol Sistemleri
Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri
Aviyonik, Uydu ve Deniz Haberleşme Sistemleri
Elektro-optik
Mikroelektronik
Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemleri
Silah Sistemleri
Trafik Sistemleri
İnsansız Sistemler
Hava Savunma ve Füze Sistemleri
Otomasyon ve Sağlık Teknolojisi Sistemleri
Taktik Saha Haberleşme Sistemleri olarak sayılabilir.
ASELSAN’IN GÖREVLERİ NELERDİR?
Aselsan Faaliyet Alanları
Asıl görevi Türk silahlı kuvvetleri için elektronik teknolojileri üretmek olan Aselsan, aşağıdaki alanlarda faaliyet göstermekte:
Elektronik, Elektro – optik ve mekanik teknolojiler, Bilgisayar destekli geliştirme ve üretim altyapısı.Ürettiği ürünleri “Türk Silahlı Kuvvetleri” başta olmak üzere, bütün müşterileri için etkin bir şekilde üretimini ve gelişimi sağlıyor. Beklentilerin ötesinde ürünler üretmek ve sunmak, ürünlerin varlık ve kaynaklarının sürekliliğini arttırmayı hedeflemektedir.
Aselsan’ın farklı üretim yapısı ve yatırım gerektiren Sektör Başkanlığı bünyesinde örgütlenmiş, beş farklı proje konusu bulunmaktadır. Bunlar;
(HBT) Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Sektör Başkanlığı,
(REHİS) Radar, Elektronik Harp ve İstihbarat Sistemleri Sektör Başkanlığı,
(SST) Savunma ve Sistem Teknolojileri Sektör Başkanlığı,
(UGES) Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Otomasyon Sistemleri Sektör Başkanlığı,
(MGEO) Mikroelektronik, Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanlığı olarak bilinmektedir.
ASELSAN’IN AÇILIMI NEDİR?
Askeri Elektronik Sanayii olarak bilinmektedir. İlk olarak 1975 yılının Kasım ayında, Türk Silahlı Kuvvetleri haberleşme cihaz ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Aselsan (Askeri Elektronik Sanayii) geliştirdiği ürünleri dünyanın dört bir yanına ihraç ederek, barış ve güvenliği sağlamak amacı ile hizmet sunuyor. Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan “Aselsan”, elektronik alanda hizmetlerini sürekli bir üst basamağa taşımaktadır. Modern elektronik ürünler ve sistemler geliştirip, tasarlıyor. Bu ürünleri üreterek ve satışını yapıyor. Yaptığı satış sonrası servis hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor.
Aselsan Hisse Performansı
Bilanço
Bizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr aselsan hakkında her şey