SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor?
SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor? En son dün akşam yayınlanan bültenle birlikte 2 şirketin halka arzına onay daha verdi. Onay sonrası Borsa yatırımcıları arasında soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Özellikle Kiler Grubu özelinde mevcut olan sorular dikkat çekti. Detaylar haberimizde…
SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor? Özellikle Kiler Grubu özelinde mevcut olan sorular dikkat çekti. Detaylar haberimizde…
Bilindiği üzere şirketlerin halka arz olma süreçlerinde tek yetkili kurum Sermaye Piyasası Kurulu. Kısa adıyla SPK’nın kanunda belirtilen görevi ise şu şekilde
Sermaye piyasalarının ve kurumlarının işleyiş kurallarını belirlemek, Piyasadan fon kullanan şirketlerin belli kurallara uygun olarak en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak, Sermaye piyasasına yatırım yapan tasarruf sahiplerinin hak ve yararlarını korumak, Piyasaların adil ve etkin çalışmasını sağlamaktır.
Şirketlerin ilk halka arzlarında ve diğer işlemlerinde tam ve tek yetkili olan SPK halka arz onaylarını her hafta yayınladığı Haftalık Bülten ile duyuruyor.
SPK halka arzlarda
Son yayınlanan Bülten ile birlikte 2 yeni halka arza onay çıktı. Bunlardan birisi Rubenis Tektstil diğeri ise Kiler Holding. Bu şirketlerden Kiler Holding ekonomi çevrelerinde adı sıkça bilinen şirketlerden biri.
Kiler Holding
Kiler Holding’in temelleri Hikmet Kiler ve oğulları Nahit, Vahit ve Ümit Kiler tarafından 1983 yılında atıldı. Ailenin asıl işi olan gıda perakendeciliği sektöründe Bakırköy ve Avcılar’da açılan süpermarketleri her yıl onlarcası takip etti. Perakendecilikte müşteriye sunulan Kiler ve Kilerim markalı ürünlerin üretim işine de soyunan Kiler Grubu, ambalajlı gıda üretimi, et ve et ürünleri üretimi, şeker, un ve unlu mamuller üretimi gibi gıda sektörünün farklı alanlarında yatırımlar gerçekleştirdi.
Perakendecilik ve gıda yatırımlarının yanı sıra İnşaat sektöründe yapılan yatırımlar grubun gelişim dinamiğine ayrı bir hız kattı. Grup şirketlerinin ihtiyaç duyduğu inşaat çalışmaları ile başlayan faaliyetler, farklı ölçeklerde pek çok konut ve işyeri, alışveriş merkezi inşaatları ile devam etti. Kiler çalışan ve müşteri servislerinin gerçekleştirilmesi ile taşımacılık işine giren Kiler Holding son dönemde Turizm, Enerji, Sağlık ve Hizmet sektörlerinde yatırımlar yaparak bu alandaki faaliyetlerini hızlandırdı.
Kiler Holding, 4 ana grup altındaki 22 şirketiyle, 10’un üzerinde farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Kiler Holding’in yakın vadede hedefi; perakende, enerji, inşaat ve turizm sektörlerinde yatırım yaparak istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etmek ve Türkiye’nin en güçlü 10 kuruluşu içerisinde yer almak.
Kiler Grubunun Borsa’da işlem gören şirketleri.- TUREX TURİZM #TUREX
- KÜTAHYA ŞEKER FABİRKALARI #KTSKR
- DOĞU ARAS ENERRJİ #ARASE
- KİLER GYO #KLGYO
Kiler Grubunun son olarak halka arz için onay alan şirketi ise çatı şirket olan Kiler Holding oldu.
Kiler Holding’in halka arzı sonrası grubun Borsa’da işlem gören şirket sayısı 5 ‘e çıkmış olacak.
Bu noktada dikkat çeken hususlardan biri ise 2011 yılında halka arz olan KLGYO dışında kalan 4 şirketin son 1.5 yıl içinde halka arz olmuş olmaları ve gerçekleştirilen bu halka arzların büyük miktarda ortak satışı yoluyla yapılmış olması yani halka arz gelirinin şirket kasasından ziyade pay satan kişilerin hesaplarına gitmesi şeklinde olması.
Ayrıca Borsa çevrelerinde dile getirilen sorulardan biri de halka arz onayı almak için onlarca şirket sırada beklerken SPK’nın Kiler grubu şirketlerine nasıl bu kadar hızlı biçimde onay vermesi? SPK’nın piyasa gerçeklerini gerçekten gözetip yatırımcıları mı yoksa siyasi saiklerle karar mı alıyor? soruları sıkça dile getirilmekte.
Elbette tüm şirketler halka arz olmak için başvurabilir Gerekli şartları sağlayan şirketlerde bu süreci tamamlayarak onay alabilir bu noktada şüphe yok ancak bazı şirketlerin onay süreci aylar hatta yıllar alırken bazı şirketler nasıl çok kısa bir sürede onay alabiliyor?
SPK gerçekten piyasa dinamiklerini ve yatırımcıları mı düşünüyor yoksa siyasi bazı çevrelerin etkisinde kalarak mı karar veriyor?
Halka arz hiç şüphesiz bir şirket için önemli bir prestij ve yatırımcılar için de şirketin bilinirliğini artıran unsurlardan birisi. Lakin yatırımcıların bu noktada özellikle ilk halka arzlara katılırken dikkat etmesi gereken bir kaç önemli husus var. Bunları kısaca şu şekilde belirtebiliriz.
- Şirket nasıl halka arz oluyor? Ortak satışı mı yoksa sermaye artırımı yoluyla mı?
- Halka arz geliri ne olacak? Yeni yatırımlar için mi kullanılacak? Borç mu ödenecek? Yoksa patronun cebine mi girecek?
- Şirketin bilançosu nasıl? Finansal göstergeleri iyi mi? Borçlu mu yoksa güçlü mü?
- Şirketin sektöründeki pozisyonu nasıl PD/DD oranı F/K oranı iyi mi?
- Piyasa dinamikleri ne yönde? Ayı piyasası mı Boğa Piyasası mı hakim?
- Şirketin halka arz büyüklüğü nasıl? Tahta büyük mü yeterli talep gelir mi?
- Dağıtım yöntemi nasıl? Oransal mı Eşit mi?
Halka arz olacak şirketlerin detaylı analizleri için sitemizi takip etmeyi youtube ve telegram kanalımıza abone olmayı ve twitter da eklemeyi unutmayın
spk halka arzlardaBizleri twitter üzerinden takip ederek özel haberlere ilk siz ulaşabilirsiniz. Telegram kanalımıza üye olup anında şirket haberlerine ulaşabilirsiniz=> https://t.me/paraajansi – https://paraajansi.com.tr/ Bizi sosyal medyada takip ederek özel haberlerimize ilk siz ulaşabilirsiniz; SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor? SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor? SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor? SPK halka arzlarda şirket mi kayırıyor?