TCMB Açıkladı! Enflasyonda Yavaşlama Bekleniyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği toplantının özetini paylaştı. Detaylar haberimizde...

Google News

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 20 Ağustos'ta gerçekleştirdiği toplantının özetini paylaştı.

Toplantıda, ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrinin etkisiyle bir önceki aya göre yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Küresel Ekonomi

Küresel büyüme, yılın ikinci çeyreğinde sınırlı bir iyileşme göstermiş ve işgücü piyasalarındaki sıkılık zayıflamaya başlamıştır.

Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılmış küresel büyüme endeksinin 2024 yılında yüzde 2,0 artması bekleniyor.

Gelişmiş ülkelerden gelen veriler, iktisadi faaliyette ılımlı bir toparlanmayı işaret ederken, bu toparlanmanın özellikle hizmet sektöründen kaynaklandığı belirtiliyor.

ABD ekonomisi olumlu bir ayrışma gösteriyor. Ancak, faiz indirim süreçlerinin temkinli yürütülmesi ve jeopolitik gelişmeler, 2024’te küresel iktisadi faaliyetin risk faktörleri arasında yer alıyor.

Küresel enflasyon düşmeye devam ediyor ve ABD’de hizmet sektöründeki fiyat katılığı zayıflıyor.

Gelişmiş ülkelerde faiz indirim süreçleri temkinli bir şekilde sürdürülüyor. GOÜ hisse senedi piyasalarındaki portföy çıkışları ve küresel belirsizlikler risk iştahını zayıflatmış durumda.

Parasal ve Finansal Koşullar

TL varlıklara olan talep ve likidite fazlası nedeniyle TL mevduat faiz oranlarında gerileme görülüyor.

9 Ağustos itibarıyla TL mevduat faizleri yüzde 55,20, ticari kredi faizleri ise yüzde 58,57 seviyesinde bulunuyor.

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 74,59’a çıkarken, konut kredileri yüzde 43,48 ve taşıt kredileri yüzde 55,06 seviyesinde kalmış.

Bireysel kredilerin 4 haftalık büyüme oranı yüzde 2,27’ye yükselirken, TL ticari kredilerde sınırlı büyüme devam ediyor.

YP ticari kredilerdeki büyüme oranı ise yüzde 1,95 seviyesinde.

KKM hesaplarındaki hızlı çözülme TL mevduata olan talebi artırırken, YP mevduatlarda sınırlı bir artış görülmüş.

Likidite fazlası, zorunlu karşılıklar ve genişletilmiş araç seti kullanılarak sterilize ediliyor.

TL depo alım ihaleleri ve döviz swap ihaleleri düzenlenmiş, ayrıca Takasbank para piyasasına kotasyon girilmiştir.

TCMB’nin brüt uluslararası rezervleri 9 Ağustos itibarıyla 150,23 milyar ABD doları seviyesine yükselmiş. Türkiye’nin CDS primi sınırlı artış gösterirken, Türk lirasının kur oynaklığı gerilemiştir.

Talep ve Üretim

Yurt içi talep yavaşlamaya devam ediyor ve enflasyonist etkisi azalıyor.

Perakende satış hacmi azalmış, iç piyasa siparişlerinde düşüş gözlenmiştir.

İkinci çeyrek verileri, GSYH büyüme oranlarının gerileyeceğine işaret ediyor. İmalat sanayi kapasite kullanım oranında sınırlı bir düşüş yaşanıyor.

Sanayi üretim endeksi Haziran ayında azalmış. Kurban Bayramı tatilinin etkisi dışlandığında, sanayi üretimindeki ana eğilim daha kuvvetli olduğu tahmin ediliyor. İkinci çeyrekte büyüme oranları gerilemiş, ancak iktisadi faaliyet ılımlı bir seyir izliyor.

İstihdam artışı çeyreklik bazda yüzde 0,6 olarak gerçekleşmiş, işsizlik oranı yüzde 8,8 seviyesinde kalmıştır. İmalat sanayi firmalarının istihdam beklentileri düşüş göstermektedir.

Cari işlemler dengesi Haziran ayında fazla vermiş ve yıllık açık artmıştır. Enerji ve altın dışı dış ticaret açığı artarken, enerji dış ticaret açığı yatay seyretmiştir.

Temmuz ayında ithalat düşerken, ihracat yatay kalmış. Cari denge iyileşme eğilimini sürdürmekte, tüketim malları ithalatı yüksek seviyesini korumaktadır.

Bankacılık sektörünün uzun vadeli borç çevirme oranı iyileşmiş, yurt dışı borçlanma imkanları bir miktar artmıştır.

Enflasyon Gelişmeleri ve Beklentiler

Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 3,23 artmış ve yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak gerçekleşmiştir. Temel malların yıllık enflasyona katkısı düşmüş.

Enerji ve hizmet grubu fiyatları artış göstermiş, hizmet grubunda fiyat artışları kira ve ulaşım gibi alt gruplarda güçlenmiştir.

Temmuz ayında aylık enflasyon, ikinci çeyrek ortalamasının altında kalmış, yıllık enflasyon ise yüksek seviyelerde devam etmektedir

Mal enflasyonu düşerken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olması beklenmektedir. Hizmet sektöründe fiyatlama davranışı enflasyonist riskleri artırıyor.

Temel mal enflasyonu düşük seviyelerde kalmış, hizmetlerde ise fiyatlama davranışının ataleti sürmektedir

Kira enflasyonu yüksek seyrini sürdürmekte, gelecekte yavaşlama öngörülmektedir

Ulaştırma ve haberleşme hizmetleri fiyatları artmış, lokanta ve otel fiyatlarında yükselme gözlenmiştir

Yurt içi üretici fiyatları artmış, enerji fiyatları belirgin bir şekilde yükselmiştir.

Uluslararası emtia fiyatları gerilemiş, Brent ham petrol fiyatları düşüş göstermiştir.

Küresel Arz Zinciri Baskı Endeksi tarihsel ortalamalarına yakın seyretmektedir.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<