%900 Bedelsiz Verdi 26 Milyon Dolarlık Şirket Satın Alıyor

%900 Bedelsiz Verdi 26 Milyon Dolarlık Şirket Satın Alıyor. Borsa dev satın alma haberiyle sarsıldı. İçecek devi Anadolu Efes AEFES 26 milyon Dolar değerinde yeni satın almasını KAP bülteninden duyurdu.

hisse-hedefi
Google News
%900 Bedelsiz Verdi 26 Milyon Dolarlık Şirket Satın Alıyor. Borsa dev satın alma haberiyle sarsıldı. İçecek devi Anadolu Efes AEFES 26 milyon Dolar değerinde yeni satın almasını KAP bülteninden duyurdu.

Anadolu Efes AEFES, Tariş Üzüm Alkollü Alkolsüz İçecekler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ("Tariş Üzüm") sermayesini temsil eden payların %60'ının S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği'nden %60 oranında pay satın alınmasına karra verildiğini açıkladı.

Şirket ile S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği arasında bağlayıcı olmayan bir ön protokol imzalandı, taraflarca sağlanmış mutabakata göre Tariş Üzüm'ün sermayesini temsil eden payların %60'ının devir bedeli, Tariş Üzüm'ün kapanış tarihindeki bilançosunda yer alan işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olmak üzere, 26 milyon USD olarak belirlendiği açıklandı.

AEFES bu yıl Haziran ayında %900 bedelsiz sermaye artırımı yapmış ve sermayesini 5.921.052.630 Liraya çıkartmıştı.

AEFES günlük grafik:


Tera Yatırm satın alma hakkında ne dedi:

Anadolu Efes Türk rakı üreticisinin %60 hissesini satın alacak. Küçük pozitif. Efes, “bira dışı” girişimi kapsamında Tarım Üzüm’ün %60’ını 26 milyon ABD dolarına almak üzere bağlayıcı olmayan bir anlaşma imzaladığını açıkladı. Tahminlerimize göre şirketin yaklaşık 10 milyon litre rakı ve etil alkol üretim kapasitesi bulunuyor; bu miktar, Efes’in 2024’te (Rusya ve CCOLA dahil) 12.390 milyon litre olan konsolide satış hacmine kıyasla küçük olsa da, rakının litre başına ortalama satış fiyatı, bira veya gazlı içecekten anlamlı şekilde yüksek. Efes ayrıca gelecekte içki operasyonlarını kendi ( %50,1) ile ana ortağı Anadolu Grubu (AGHOL, %49,9) arasında ortak sahiplik şeklinde yürütmeyi planladığını açıkladı. Rusya’daki bira operasyonlarının yakın zamanda tam konsolidasyondan çıkarılmasıyla, Efes’in ürün veya bölge çeşitlendirmeye dönük çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. 

Şirketten gelen KAP açıklaması:

16 Nisan 2024 tarihli özel durum açıklamamızda bahsedilen distile kategoride başlattığımız iş birliğini, diğer faaliyet gösterdiğimiz ülkelere yaymak ve aynı zamanda distile alkol portföyümüzü yeni iş birlikleriyle daha da güçlendirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Vizyonumuzda belirtildiği üzere, bira dışındaki kategorilere de odaklanarak tüketicilere daha geniş bir ürün yelpazesi sunan bir içecek şirketine dönüşme stratejimize sıkı sıkıya bağlıyız. Bu doğrultuda, içecek sektöründe en beğenilen ve en hızlı büyüyen küresel oyunculardan biri olma hedefimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

Bu kapsamda, Tariş Üzüm Alkollü Alkolsüz İçecekler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ("Tariş Üzüm") sermayesini temsil eden payların %60'ının S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği'nden satın alınmasına ("İşlem-1") yönelik olarak, Şirketimiz ile S.S. Tariş Üzüm Tarım Satış Kooperatif Birliği arasında bağlayıcı olmayan bir ön protokol imzalanmış olup, taraflarca sağlanmış mutabakata göre Tariş Üzüm'ün sermayesini temsil eden payların %60'ının devir bedeli, Tariş Üzüm'ün kapanış tarihindeki bilançosunda yer alan işletme sermayesi düzeltmelerine tabi olmak üzere, 26 milyon USD olarak belirlenmiştir. 

Bu satın alım neticesinde Türkiye operasyonlarımızın portföyü, Tariş Üzüm'ün portföyündeki önde gelen rakı markası "Mercan"ın eklenmesiyle genişleyecek, böylece distile alkollü içecek kategorisindeki ürün yelpazemiz daha da güçlenecek ve çeşitlenecektir.

Ayrıca, devralma işleminin tamamlanması ve distile alkol kategorisine ilişkin mevcut ve gelecekteki tüm faaliyetlerin, operasyonel verimliliği artırmak ve Şirketimiz bilançosu üzerindeki olası etkileri asgari düzeyde tutmak amacıyla, ana hissedarımız AG Anadolu Grubu Holding A.Ş. ("Anadolu Grubu") ile ortak bir çatı altında yeniden yapılandırılmasına karar verilmiştir. Buna göre söz konusu İşlem-1 kapsamındaki devralma işleminin, %49,9'una Anadolu Grubu'nun ve %50,1'ine ise Şirketimizin sahip olacağı başka bir iştirakimiz ("İşlem-2") tarafından gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

Yukarıda açıklanan İşlem-1 ve İşlem-2 ile ilgili olarak resmi kurum ön başvuruları dahil gerekli işlemler başlatılacak olup, bu kapsamda İşlem-1 ve İşlem-2'ye izin verilmesine yönelik olarak Şirketimiz tarafından 29/08/2025 tarihinde Rekabet Kurumu'na izin başvurusu yapılmıştır. 

Tariş Üzüm'ün satın alımı ve distile alkol iş kolunun yeniden yapılandırılmasına ilişkin gelişmeler mevzuata uygun bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır.
İşleme ilişkin müzakerelerin kesintisiz ve sağlıklı şekilde yürütülebilmesi amacıyla, Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği kapsamında kamuya açıklamanın ertelenmesine karar verilmişti. Gelinen aşama itibarıyla erteleme gerekçesi ortadan kalkmış olup, işbu özel durum açıklaması yapılmaktadır.
 
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
<